Israël, het corona-scenario waar België moet op hopen

Israël loopt qua coronabesmettingen ongeveer een maand voor op België. Het land ging een maand geleden in een strikte lockdown, die afgelopen weekend versoepeld werd na hoopgevende cijfers. Het is een scenario waar de Belgische regering wellicht voor wil tekenen.

Israël kampte rond midden september met dezelfde problemen als België nu: snel oplopende besmettingscijfers die zonder ingrijpen tot overbelasting van de ziekenhuizen zouden leiden.

Op 18 september, dus iets meer dan een maand geleden, kondigde de regering-Netanyahu een strikte lockdown aan. Israël was daarmee het eerste land dat wereldwijd opnieuw in lockdownmodus ging na de eerste keer in het voorjaar. De opvallendste maatregel was dat Israëli’s binnen 1 kilometer van hun woningen moesten blijven. In de oorspronkelijke plannen was zelfs gedacht aan een perimeter van amper 500 meter. Scholen en kinderopvang gingen dicht.

De Israëli’s werden op de proef gesteld. Amper een week later werd de lockdown nog verder aangescherpt, omdat de ziekenhuizen onder acute druk dreigden te komen.

Maar de strenge coronaregels lijken nu toch hun vruchten af te werpen. Sinds de invoering van de lockdown gaat het aantal besmettingen in verhouding tot de bevolking duidelijk de goede kant op. Terwijl de Belgische lijn van geregistreerde besmettingen steil de hoogte inschiet (ook omdat er massaal getest wordt, benadrukt overheidsinstituut Sciensano), keert Israël terug naar de niveaus van de zomer.

Wat de precieze causale verbanden zijn, wordt voer voor wetenschappers. Maar de terugval is in elk geval indrukwekkend. Op de piek eind september werden nog dagelijks 8.000 à 9.000 nieuwe besmettingsgevallen vastgesteld. Dat aantal was vorige week teruggebracht tot een vierde, circa 2.000 gevallen per dag.

Geleidelijke afbouw

Israël lijkt een fase verder dan België te zitten. Terwijl in België sinds vandaag strengere coronaregels van kracht worden, kondigde Israël zondag net een versoepeling van de meest strikte lockdownmaatregelen aan. Burgers mogen zich er weer verder dan 1 kilometer van hun woning verplaatsen. Het is ook weer toegestaan parken en stranden te bezoeken. Kleuterscholen en kinderopvangcentra gaan weer open.

De regering-Netanyahu benadrukt dat de heropening geleidelijk zal plaatsvinden en dat beperkende maatregelen meteen kunnen terugkeren als de cijfers weer verslechteren. De eerste fase van versoepelingen loopt tot februari 2021, een vrij lange periode van ruim vier maanden dus.

Meer