Israël gaat als eerste land wereldwijd opnieuw in volledige lockdown

De Israëlische regering heeft een nieuwe lockdown van drie weken afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Het is het eerste land ter wereld dat opnieuw een nieuwe lockdown op nationale schaal instelt.

Israël leek van maart tot mei vrij goed gespaard te worden door de coronapandemie. Eind mei had het nog maar 17.000 bevestigde besmettingen en 285 doden.

Het land wordt echter wel zeer zwaar getroffen door de tweede golf. Ondertussen zijn al meer dan 155.000 gevallen vastgesteld. Dagelijks komen daar 3 à 4.000 besmettingen bij, en dat voor een land met maar 8,9 miljoen inwoners. Het aantal doden blijft voorlopig relatief beperkt met 1.126, maar de vrees bestaat dat het dodental snel kan oplopen.

Feestdagen

Bovendien zijn er komende maand enkele belangrijke nationale feestdagen in Israël. De overheid vreest dan ook voor massabijeenkomsten en dus heel wat extra besmettingen. Om dat te voorkomen, is nu een nieuwe lockdown afgekondigd. Dat gaat vrijdag van kracht, op de dag van het joodse nieuwjaar vrijdag, tot en met 9 oktober.

Premier Benjamin Netanyahu zegt dat die drastische maatregelen nodig zijn om de gezondheidszorg in het land niet te overbelasten. De vraag voor een nieuwe lockdown komt dan ook van de ziekenhuizen. ‘Ze hebben een rode vlag gehesen’, zei hij op een persconferentie.

Scholen en winkels gesloten

Vanaf vrijdag moeten mensen verplicht binnen een straal van 500 meter rond hun huis blijven. Alleen als ze alleen gaan sporten, mogen ze verder gaan. Scholen en niet-essentiële winkels worden er gesloten. Alleen als het aantal besmettingen daalt, zullen de regels in Israël versoepeld worden.

‘Ik weet dat deze maatregelen voor ons allemaal een hoge prijs zijn. Dit zijn niet de vakanties die we gewend zijn. We zullen zeker geen feest vieren met onze uitgebreide families’, besloot Netanyahu.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20