Islamitische Staat beschouwt verkrachting van vrouwen en meisjes als halal

Vrouwen en kinderen van de niet-islamitische Yazidi-gemeenschap in Irak worden dooe de terreurgroep Islamitische Staat (IS) systematisch ontvoerd en als seksslaven verkocht. De organisatie keurt die praktijk goed op basis van haar eigen interpretatie van de koran. Dat blijkt uit een artikel dat in de Amerikaanse krant New York Times werd gepubliceerd.

In het artikel getuigen verschillende vrouwen en jonge meisjes van de Yazidi-minderheid over het lot dat hen wachtte nadat Islamitische Staat hun dorpen hadden veroverd. Mannen en adolescente jongens werden onmiddellijk vermoord, terwijl vrouwen en meisjes in gevangenissen werden verzameld en vervolgens als seksslaven verhandeld.

Goed gepland

In totaal zou Islamitische Staat vorig jaar 5.270 Yazidi’s ontvoerd hebben, waarvan nog steeds 3.144 slachtoffers worden gehouden. De terreurbeweging zette een echte bureaucratie op om de handel in seksslaven in goede banen te leiden.

Zo worden er verkoopcontracten opgemaakt die worden gevalideerd door islamitische rechtbanken en worden de meisjes en vrouwen in geblindeerde bussen naar de plekken gebracht waar ze worden verkocht.

De verkoop van seksslaven aan strijders van Islamitische Staat zou ook worden gebruikt om mannen uit diepgelovige moslimlanden, waar buitenhuwelijkse seks taboe is, te overtuigen zich bij de terreurbeweging aan te sluiten.

Volgens Islamitische Staat is slavenhandel halal. De praktijk zou immers in overeenstemming zijn met de koran. “Ik bleef hem vertellen dat het pijn doet, dat hij moest stoppen,” vertelt een twaalfjarig Yazidi-meisje in de New York Times.

“Hij vertelde me dat hij volgens de islam het recht heeft een ongelovige te verkrachten. Hij zei dat hij me door de verkrachting dichter bij God bracht.” Het meisje wist na elf maanden gevangenschap te ontsnappen en leeft nu met haar familie in een vluchtelingenkamp.

Behalve de getuigenissen van de slachtoffers zijn er nog talrijke documenten die aantonen hoe Islamitische Staat de verkrachtingen goedkeurt. Zo gaf de zogenaamde divisie Onderzoek en Fatwa van de terroristische beweging vorige maand een uitgebreide handleiding uit over de slavenhandel.

Daarbij baseert Islamitische Staat zich op de praktijken uit de periode van Mohammed, toen slavenhandel en seks met onvrije vrouwen wijd verspreid was.

Een artikel in het online magazine van Islamitische Staat verduidelijkt hoe de slavernij-campagne werd voorbereid. “Voor de verovering van Sinjar – het gebied waar de Yazidi-minderheid leeft – werd aan studenten van Islamitische Staat gevraagd onderzoek te doen naar de Yazidi’s,” wordt er opgemerkt.

“Na hun gevangenneming werden vrouwen en kinderen volgens de shariah verdeeld onder de strijders van Islamitische Staat. Eén vijfde werd overgedragen aan de autoriteiten van Islamitische Staat om verdeeld te worden als oorlogsbuit.”

Interne kritiek

Experts merken in de New York Times op dat de verovering van het Yazidi-gebied van in het begin tot doel had zoveel mogelijk seksslaven te maken. Dat bevestigen ook rapporten van Human Rights Watch en Amnesty International.

Zelfs trouwe aanhangers van Islamitische Staat zouden soms geschokt zijn door de manier waarop de organisatie de slavenhandel heeft opgezet. Op internet zijn over de praktijk verschillende discussies te vinden tussen aanhangers van Islamitische Staat.

Het online magazine van de beweging publiceerde een opiniestuk waarin de redacteur zich druk maakt over de kritiek van aanhangers op de slavenhandel. “Ik schrijf dit met letters die druipen van trots,” schrijft de redacteur. “We hebben inderdaad ongelovige vrouwen gevangen genomen en ze als schapen aan onze zwaarden gerijgd.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20