Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 03 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Is het tijd voor de beursgang van Porsche?

Logo Business AM
Economie

17/09/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De Duitse sportwagenbouwer Porsche laat sterke prestaties optekenen. Sommige aandeelhouders zouden dan ook aansturen op een afsplitsing van het moederconcern Volkswagen. Zij hopen met een beursgang van Porsche op grotere winsten te kunnen rekenen. Daarbij denken ze ook aan de veelbelovende verwachtingen rond de lancering van de Taycan, het nieuwe elektrische model van Porsche. Er zijn echter weinig aanwijzingen dat de onafhankelijkheidswensen van die aandeelhouders snel ingevuld zullen worden.

“Op sommige vlakken is Porsche voor de Duitse autobouwer Volkswagen nog altijd een kleine dochter,” merkt het magazine The Economist op. “Porsche produceerde vorig jaar 253.000 wagens. Tegelijkertijd kwam de groep Volkswagen aan een totale productie van 10,9 miljoen voertuigen.”

“Anderzijds stelt men vast dat Porsche weliswaar slechts 10 procent bijdraagt aan de totale omzet van Volkswagen, maar wel 30 procent van de groepswinst levert. Dat aandeel is bijna even groot als de bijdrage van Audi, dat daarvoor echter wel 1,5 miljoen wagens moest verkopen. Porsche laat dan ook winstmarges optekenen die in de autosector niet alledaags zijn.”

Marges

“Porsche boekt op een verkoop een gemiddelde winst van 16.250 euro, tegenover 3.200 euro bij Audi en 960 euro bij Volkswagen.,” aldus The Economist. “De sportwagenbouwer boekt een gemiddelde winstmarge van 18 procent. Dat is indrukwekkend in een sector die vaak met lage eencijferige percentages moet werken.”

“Toen Porsche ruim anderhalf decennium geleden zijn suv-model Cayenne lanceerde, verkocht de sportwagenbouwer jaarlijks ongeveer 55.000 exemplaren. De Cayenne en diens kleinere tegenhanger Macan vertegenwoordigen momenteel 64 procent van de totale productie bij Porsche. Sommige experts denken dat elektrische wagens die verkoop op vijf jaar tijd nog zouden kunnen verdubbelen.”

Een aantal kleinere aandeelhouders van Volkswagen denken dat die prestaties een aanleiding zouden kunnen zijn om Porsche als een afzonderlijk bedrijf naar de beurs te brengen. Zij wijzen onder meer naar het succes van de spinoff van Ferrari van Fiat-Chrysler vier jaar geleden.

Volgens consulent Evercore zou Porsche een beurswaarde van 150 miljard euro kunnen laten optekenen. Dat is ongeveer het dubbele van de beurswaarde van de volledige Volkswagen-groep. Ook Frank Witter, financieel directeur van Volkswagen, stelde vorig jaar dat de vraag naar een beursgang van Porsche niet onbegrijpelijk was.

Vakbonden

Anderzijds wordt gewezen naar de lotgevallen van Aston Martin. Sinds zijn beursgang in oktober vorig jaar heeft de Britse constructeur 70 procent van zijn waarde verloren. “Dit maakt duidelijk dat niet alle luxemerken een garantie op een beurssucces zijn,” betoogt The Economist.

“Daarbij wijzen experts erop dat Porsche zijn goede cijfers ook gedeeltelijk te danken heeft aan de verdeling van de ontwikkelingskosten voor nieuwe modellen over de hele groep. De Cayenne gebruikte daarbij gedeeltelijk dezelfde platformen als de Touareg van Volkswagen en de q7 van Audi. Ook voor de ontwikkeling van elektrische wagens zouden Audi en Porsche een aantal platformen delen.”

Analisten merken op dat die schaalvoordelen te belangrijk zijn om te negeren. Bovendien is er weinig kans dat een afsplitsing van Porsche door de regering van Nedersaksen en de vakbonden – die over belangrijke stemrechten in Volkswagen beschikken – zal worden goedgekeurd. Dat zou immers hun invloed op de winstgevende activiteiten van Porsche ondermijnen.

Tenslotte is het niet waarschijnlijk dat de families Porsche en Piëch, hoofdaandeelhouders van Volkswagen, bereid zouden om het concern op te delen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks