Is geld lenen bij vrienden verstandig?

Je hebt een geldtekort en een vriend/vriendin wil jou maar al te graag helpen. Geld op de bank plaatsen brengt de laatste tijd toch bijna niets meer op, dus waarom niet? Het klinkt als een gemakkelijke oplossing voor beide partijen, maar tegelijkertijd denk je dat lenen bij de bank toch veiliger is. Na het lezen van de volgende informatie en tips zal je te weten komen wat voor jou de beste oplossing is. 

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Voor je beslist om een lening bij een vriend aan te gaan, is het belangrijk dat de schuldeiser weet dat hij een grote periode wat geld kan missen. Het kan lang duren voor het geleende bedrag helemaal is terugbetaald. Eens de persoon hiervan zeker is, kan je verdere stappen zetten. Maar hoe begin je er nu eigenlijk aan? Als je een groot bedrag leent, zal je een leningsovereenkomst moeten opstellen. Dat is een overeenkomst met verplichte vermeldingen zoals: de gegevens van beide partijen, het bedrag, de duurtijd, rentevoet, data van betalingen, rekeningnummers en hoe er zal betaald worden. Ook moet het door beide partijen ondertekend worden. Wanneer het over een klein bedrag gaat, is een schuldbekentenis voldoende. Dat is veel beknopter, wordt volledig met de hand geschreven en moet alleen door de schuldenaar ondertekend worden.

Verdere zaken waarmee je zeker rekening moet houden, vind je in de tips hieronder:

Tip 1. Gebruik papier

Zoals hierboven al vermeld, zet je best alles duidelijk op papier. Dat om latere discussies te vermijden met de schuldeiser, maar ook met de fiscus. Het is mogelijk om dat via de notaris te regelen, maar kan je ook het helemaal zelf doen.

Tip 2. Overschrijvingen

Geld ontvangen gebeurd best via een overschrijving, omdat de betaling dan geregistreerd staat. Gebruik ook zeker de mededeling om te verwijzen naar de lening.

Tip 3. Laat je lening registreren

Indien je zeker wilt zijn dat alles goed op papier staat, laat je je lening best registreren bij het dichtstbijzijnde registratiekantoor. Dat kost 25 euro.

Tip 4. Vergeet de rente niet 

Omdat de schuldeiser geld uitgeeft dat waarschijnlijk van zijn/haar spaarrekening komt, verliest hij/zij intrest. Het is dan ook normaal dat de schuldeiser bij deze lening wat rente aanrekent. De lening komt hierdoor wel nog altijd veel goedkoper uit dan een normale persoonlijke rekening bij de bank.

Tip 5. Houd rekening met de roerende voorheffing 

Als de schuldeiser rente aanrekent, moet je wel rekening houden met roerende voorheffing. Dat omdat de rente op de lening gezien wordt als een roerend inkomen. Meestal moet de schuldenaar bij het betalen van de intrest de roerende voorheffing inhouden en doorsturen naar de fiscus.

Tip 6. Successierechten 

Wanneer je een groot bedrag leent en de schuldeiser komt te overlijden, moet je opletten met successierechten. Erfgenamen zullen deze rechten moeten betalen.

Tip 7: Wat als je de lening niet terugbetaald?

Indien je de lening niet terugbetaalt, neemt de schuldeiser best zo snel mogelijk contact met je op,het kan namelijk gewoon om een vergetelheid gaan. Als je hier niet op reageert dan kan je wel formeel in gebreke gesteld worden met een aangetekende brief. Ook beginnen er verwijlinteresten op te lopen. Indien je daarna nog altijd niet reageert, kunnen er juridische stappen gezet worden. Goed communiceren is dus belangrijk.

Tip 8: Alternatieven 

Heb je geld nodig voor een bepaald project? Bekijk dan best eens de alternatieven. Zo heb je een win-winlening voor het opstarten van een zaak. Hierbij leen je ook geld van derden en zij krijgen in ruil hiervoor een belastingvermindering. Wil je renoveren? Maak dan gebruik van de renovatieovereenkomst. Ook hier leen je aan derden en is er een belastingsvoordeel. De enige voorwaarden hierbij zijn dat je minstens acht jaar in het pand zal wonen en dat het pand geregistreerd staat als krotwoning.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20