Is Elon Musk het voorbeeld van een goede leider, en over welke eigenschappen beschikt die?

Om een leider te zijn, moet je over bepaalde kwaliteiten beschikken. Elon Musk, de CEO van onder meer Tesla en Twitter, is daarbij het beste voorbeeld. Maar wat heeft iemand nodig om een echte leider te zijn?

“Elon Musk lijkt mij vooral een leider te zijn wiens sterktes vooral zitten in innovatie, het uitdagen van zichzelf en anderen, maar daardoor misschien ook als valkuil heeft om niet altijd evenveel empathie te tonen”, zo vertelde Katleen De Stobbeleir, professor Leiderschap aan de Vlerick Business School, in een gesprek met Business AM (beluister het gesprek onderaan dit artikel).

De rol van macht

Elon Musk geldt als een goed voorbeeld: hij leidt momenteel vijf grote bedrijven (Tesla, SpaceX, Neuralink, The Boring Company en Twitter), waarbij hij ingaat tegen de oude, grote industrieën.

  • Volgens De Stobbeleir is Musks belangrijkste verdienste dat hij in staat in om vernieuwing te brengen en opportuniteiten te zien. Daardoor kan hij hele industrieën, zoals de auto-industrie, op zijn kop zetten. “Ik denk dat niet velen hem ooit zullen nadoen”, zo klinkt de professor op Business AM. Tegelijk moet wel worden opgemerkt dat Musks karakter niet altijd even aangenaam is voor zijn werknemers: zo vertoont hij regelmatig ronduit puberaal gedrag, en eist hij van zijn medewerkers een soms buitensporige inzet.
  • Leiders krijgen natuurlijk ook een bepaalde macht. Dat kan bepaalde karaktertrekken van iemand uitvergroten. “Zowel de sterktes als de zwaktes van iemand worden uitvergroot van zodra die in een machtspositie terechtkomt”, verduidelijkt De Stobbeleir. “We hebben zelf ook de neiging om die sterke leiders te gaan kiezen, wanneer we onzeker zijn. Maar dan schrikken we ook als die zich als heel sterk gaan profileren.”

Katleen De Stobbeleir werd geïnterviewd door Business AM Radio. Deze radiozender zal vanaf 9 januari te beluisteren zijn, online of via DAB+. Business AM Radio brengt zakennieuws, met aandacht voor economie, politiek, technologie, maar ook geopolitiek. Een trailer over wat u kan verwachten, hoort u hier.

Verder in het interview wijdde de professor uit over boemerangleiderschap, en de figuur van Steve Jobs daarin. Het volledige interview kan u hieronder luisteren. (ns)

Meer