Is de Belgische en Europese militaire hulp aan Oekraïne pure liefdadigheid?

Na tien maanden van conflict hebben de EU-landen Oekraïne niet losgelaten: ze blijven sturen wat ze kunnen om het land te steunen. Er worden daar miljoenen euro’s voor op tafel gelegd, afhankelijk van de capaciteit van elk land.

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne is nog steeds afhankelijk van westerse hulp om het hoofd te bieden aan de Russische invasie. Intussen krijgt Europa zelf af te rekenen met een energiecrisis en oplopende staatsschulden. Het risico bestaat dat de bevolking zich begint te kanten tegen de financiële steun die aan het belegerde land wordt gegeven. Dat zou een zegen zijn voor Poetin.

Financiële steun

EU schiet ter hulp: Als reactie op de ongeziene investeringen in humanitaire en militaire bijstand aan Oekraïne heeft de EU het fonds, genaamd het Europese Vredesfaciliteit (EPF), opgericht, dat al haar externe acties met militaire of defensie-implicaties in het kader van het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid zal dekken.

  • Het fonds is opgericht in april 2021 en heeft een plafond van 5 miljard euro voor de periode 2021-2027, met een jaarlijks plafond
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20