Iran wil dat IMF akkoord gaat met noodsteun

Iran vraagt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om snel akkoord te gaan met een miljardenlening. Het land heeft het geld dringend nodig voor de bestrijding van het nieuwe coronavirus.

Teheran deed eerder al een verzoek voor 5 miljard dollar aan financiering om de ziekte te bestrijden, maar de Verenigde Staten zouden hulp aan Iran niet zien zitten. Het hoofd van de Iraanse centrale bank beklemtoont dat het IMF de Amerikaanse druk zou moeten weerstaan en instemmen met de lening. Hij wijst erop dat het land hard wordt geraakt door de sancties die de Verenigde Staten eerder tegen Iran instelde.

‘De laatste keer dat ik het controleerde, waren het niet de Verenigde Staten die het IMF leiden, maar het management en de raad van gouverneurs die toezicht houden op het werk. Zij zorgen ervoor dat het IMF zijn mandaat nakomt’, aldus Abdolnaser Hemmati.

Corrupte doeleinden

De Verenigde Staten houden hoog dat Iran het IMF-geld voor ‘corrupte doeleinden’ wil gebruiken. De Amerikanen stellen ook dat de sancties niet van toepassing zijn op humanitaire goederen, zoals geneesmiddelen, medische benodigdheden en voedsel. Maar volgens Iran zorgen de maatregelen ervoor dat het land geen toegang zou hebben tot zijn eigen geld. Daardoor is Iran niet in staat om voor de invoer van goederen en diensten te betalen. En is er dus IMF-geld nodig.

Iran behoort tot de landen die het hardst zijn geraakt door de uitbraak van het coronavirus, met meer dan 80.000 besmettingen en ruim 5.000 doden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20