Biden belooft “Iran te bevrijden”, maar legt daarna niet uit wat hij daarmee bedoelt

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag tijdens een campagnetoespraak beloofd “Iran te bevrijden”. Het is echter niet duidelijk wat hij daarmee bedoelt en of de VS zich daadwerkelijk zullen moeien in het land.

Waarom is dit belangrijk?

De spanningen liepen de voorbije jaren hoog op tussen Iran en de VS, vooral sinds de voormalige president Donald Trump in 2018 uit een belangrijke nucleaire deal stapte. De voorbije maanden probeerden de twee landen, samen met een aantal partners, de deal terug leven in te blazen. Maar indien de VS zich nu zouden mengen in interne zaken, zouden de onderhandelingen wel eens moeilijker kunnen verlopen.

De essentie: President Biden maakte de opmerking in het midden van een toespraak, waarin hij sprak over gezondheidszorg voor veteranen van de oorlogen in Irak en Afghanistan. “Maak je geen zorgen, we zullen Iran bevrijden”, klonk het.

  • Iran heeft al bijna twee maanden te kampen met zware protesten tegen de overheid, omdat in september de 22-jarige Mahsa Amini om het leven kwam. Dat gebeurde nadat ze in hechtenis werd genomen door de Iraanse zedenpolitie. Ze zou haar hoofddoek niet op
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20