Iran verzwijgt bijna een derde van coronadoden

Het aantal doden veroorzaakt door het coronavirus in Iran ligt bijna drie keer zo hoog als de Iraanse overheid beweerde. Dat weet de BBC.

Volgens de dienst Volksgezondheid van Iran zijn er sinds het begin van de pandemie tot 20 juli 14.405 mensen bezweken aan het coronavirus. BBC Persian ontdekte echter dat de officiële documenten aantonen dat er reeds 42.000 mensen gestorven zijn.

Verdubbeling van de cijfers

Het aantal besmettingen ligt logischerwijze ook substantieel hoger dan Teheran wil toegeven. Er waren 278.000 gevallen gemeld, het blijken er 451.024 te zijn. Iran was, ook voor de verdubbeling van de cijfers, het zwaarstgeraakte land in het Midden-Oosten.

De laatste weken heeft Iran te kampen met een sterke stijging van het aantal gevallen, een tweede golf zoals die zich ook in Europa aan het verspreiden is.

De eerste dode door Covid-19 in Iran viel op 22 januari 2020, weet de BBC. Volgens de officiële cijfers van de overheid is het eerste coronageval nochtans pas een maand later bevestigd.

Covid in Iran

Er zijn sinds de uitbraak sterke twijfels over de cijfers die de Iraanse overheid voorlegt. Al snel merkten waarnemers op dat de nationale cijfers moeilijk te rijmen waren met de cijfers van lokale overheden.

Over de hele wereld was het in eerste instantie erg lastig om correcte cijfers te krijgen. Ook in België was er een initieel testtekort en ook een dodentol weergeven bleek geen evidentie. Nu blijkt dat de Iraanse overheid wel degelijk op de hoogte was van het grote aantal coronadoden, maar die informatie in de doofpot wou houden.

De nieuwe cijfers tonen vooral een hoge corona-incidentie in Teheran, met 8.120 doden. Ook in Qom, het epicentrum van het virus in Iran toen de pandemie net uitbrak, is de toestand ernstig. Per 1.000 mensen is daar minstens 1 coronadode geteld.

Waarom zijn de cijfers in Iran zo laag?

Waarom wil Iran de hoge dodentol verzwijgen? De uitbraak van de pandemie viel net samen met de verjaardag van de Islamitische Revolutie in 1979 en met de parlementaire verkiezingen. De reputatie van de huidige regering stond dus op het spel. Ayatollah Ali Khameini, de Grote Leider van Iran, beschuldigde de oppositie ervan dat ze de coronacrisis aanwendden om de verkiezingen te saboteren. De opkomst tijdens de verkiezingen lag ontzettend laag.

Daarnaast ligt Iran nog steeds in conflict met de Verenigde Staten en kan het zich geen internationaal gezichtsverlies meer permitteren. De staat vaardigde een internationaal aanhoudingsbevel uit voor de Amerikaanse president Donald Trump.

Die verordende namelijk een aanval op de militaire leider Qasem Soleimani, waarbij die om het leven kwam. Iraanse militairen, die op dat moment onder grote druk stonden door de aanval, haalden vervolgens een Oekraïens vliegtuig neer, omdat ze dachten dat het een Amerikaans vliegtuig was. Daarbij kwamen alle inzittenden om het leven.

Meer