Iran verbiedt mijnen naar crypto om energie te besparen tijdens winterkou

Iran heeft voor de tweede keer dit jaar een sluiting bevolen van de erkende centra voor het delven van cryptomunten. Daarmee onderneemt het land een poging om de druk op de elektriciteitscentrales van het land te verlichten en stroomuitval te voorkomen. Dat zegt Mostafa Rajabi Mashhadi, directeur van het door de staat beheerde Iran Grid Management Co. en een woordvoerder van de Iraanse energie-industrie.

Het verbod, dat tot 6 maart van kracht zal zijn, zal 209 megawatt aan stroom vrijmaken voor consumptie in de huishoudelijke sector, zei Rajabi Mashhadi in een interview met de Iraanse staatstelevisie. De autoriteiten treden ook hard op tegen illegale mijnbouw, zowel door particulieren thuis als door grootschalige industriële eenheden, voegde hij eraan toe. Deze exploitanten zonder vergunning zijn goed voor het grootste deel van de cryptomijnbouw in het land en verbruiken meer dan 600 megawatt aan elektriciteit.

Andere brandstofbesparende maatregelen omvatten het uitschakelen van straatverlichting in sommige gebieden en het reguleren van het elektriciteitsverbruik in kantoren. Rajabi Mashhadi zei dat de regering 60 procent meer elektriciteitsproductie verwacht in de zomer.

Cryptodelvers zorgen voor black-outs

Iran verbood eerder dit jaar een tijdlang het delven van crypto’s tijdens een reeks black-outs in grote steden, die deels te wijten waren aan een toename van het energie-intensieve proces. Dat komt omdat China, dat lang de grootste concentratie cryptomijnbouwers had, dit jaar een nationaal verbod oplegde aan de exploitanten. Die zijn dan naar andere landen getrokken, vooral plaatsen die goedkope energie aanbieden. Dit heeft op zijn beurt de energienetwerken onder druk gezet, waardoor landen van IJsland tot Kazachstan beperkingen hebben opgelegd aan de industrie.

De dagelijkse vraag naar gas in de huishoudelijke sector in Iran is voor het eerst in de geschiedenis gestegen tot een ongekende 570 miljoen kubieke meter per dag. Het land heeft ook zijn aardgasproductie “opgedreven” tot 800 miljoen kubieke meter per dag, volgens een verklaring van de National Iranian Gas Co. van vorige week. De buitensporige vraag heeft geleid tot een vermindering van de elektriciteitsvoorziening aan industriële eenheden.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20