Iran: ‘Pauselijk bezoek aan Irak was goed en constructief’

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de historische vierdaagse reis van paus Franciscus naar buurland Irak omschreven als ‘zeer goed’ en ‘constructief’. 

Paus Franciscus bracht op de tweede dag van zijn reis naar Irak zaterdag een bezoek aan grootayatollah Ali al-Sistani, de meest invloedrijke geestelijke leider van sjiitische moslims.

‘Vijandigheid, extremisme en geweld (…) zijn een verraad van de religie. En wij, gelovigen, mogen niet zwijgen wanneer terrorisme de religie misbruikt. Integendeel, we moeten duidelijk de misverstanden uit de weg ruimen’, zei de paus bij een gebedsdienst waaraan christenen en moslims deelnamen. 

‘Zeer goed en belangrijk’

Iran, waar het sjiisme dominant is, omarmt het bezoek van de paus aan buurland Irak en aan de ayatollah. ‘Het bezoek van de paus aan Irak was een zeer goed en belangrijk bezoek’, zei woordvoerder Saeed Khatibzadeh van het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie.

‘Irak, met de moed van het Iraakse volk, de wijsheid van de (religieuze, red.) autoriteit, en het zuivere bloed dat werd vergoten tegenover extremisme en buitenlandse samenzweringen, heeft nu een staat van veiligheid bereikt’, voegde hij eraan toe.

In 2014 riep de jihadistische groep IS (Islamitische Staat) het kalifaat uit in delen van Syrië en Irak. Daarop stuurde Teheran speciale Iraanse eenheden naar Irak om de extremisten te verdrijven. Voormalig premier van Irak Haider al-Abadi kondigde in 2017 het einde aan van de oorlog tegen IS. 

‘Dialoog, vrede en vriendschap’

‘De ontmoeting met de hoge (religieuze, red.) autoriteit van Irak, Ayatollah Sistani, toonde op zichzelf al de interreligieuze dialoog en de nabijheid tussen de religies’, zei Khatibzadeh, eraan toevoegend dat het ‘geen andere boodschap uitdraagt dan dialoog, vrede en vriendschap tussen godsdiensten en samenwerking tussen beschavingen, in tegenstelling tot degenen die uit zijn op geweld en bloedvergieten’.

Na bijna vier dagen is er vandaag een einde gekomen aan het eerste pauselijke bezoek ooit aan Irak. De 84-jarige kerkleider werd uitgezwaaid op een afscheidsceremonie op de luchthaven van Bagdad. President Barham Salih begeleidde hem over een rode loper naar zijn vliegtuig. (am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20