Iraanse diplomaat en Belgische medeplichtigen krijgen zware celstraffen voor verijdelde bomaanslag

Een Iraanse diplomaat die een topspion bleek te zijn, en een Belgisch-Iraans koppel hebben elk 15 tot 20 jaar cel gekregen voor het beramen van een (verijdelde) bomaanslag op de Iraanse oppositiebeweging in ballingschap MEK.

De Antwerpse rechtbank veroordeelde de Iraanse Assadolah Assadi samen met drie medeplichtigen wegens het beramen van terroristische aanslag op een bijeenkomst nabij Parijs van de ‘Volksmoedjahedien van Iran’ (MEK), een Iraanse politieke organisatie die verboden is in het thuisland. Ook de persoonlijke advocaat van Donald Trump, Rudy Giulliani, zou spreken op dat evenement, de Iraanse oppositiebeweging werd namelijk gesteund door de vorige Amerikaanse regering.

Belgische, Duitse en Franse speurders kwamen het complot echter op het spoor en konden de aanslag tegenhouden. De Belgische politie kreeg namelijk een tip van een buitenlandse inlichtingendienst, waardoor de terreurverdachten op de radar van de veiligheidsdiensten kwamen.

In een rapport concludeerde de Belgische Staatsveiligheid dat Assadi een belangrijke spion is die meerdere operaties in Europa aanstuurde. Zijn functie als diplomaat is een dekmantel.

Archieffoto van de 48-jarige Assadollah Assadi, de spion/diplomaat – Bron: Twitter

Zware explosieven

Op de dag van de bijeenkomst in Parijs werd het echtpaar Amir S. en Nasimeh N., Iraniërs die ook een Belgisch paspoort hebben, tegengehouden op de autosnelweg ter hoogte van Sint-Pieters-Woluwe. Ze waren op weg naar het evenement, waar ze waren geregistreerd als medewerkers. De politie vond 500 gram explosieven in hun wagen, samen met een ontstekingsmechanisme. Ze werden prompt gearresteerd. Ontmijningsdienst DOVO besluit om de bom ter plekke onschadelijk te maken, waarbij ze ontploft. De ontmijningsrobot raakt zwaar beschadigd en een agent die 100 meter verderop staat raakt lichtgewond.

De rechtbank achtte het bewezen dat het koppel de bom gekregen had van Assadi, die als diplomaat verbonden is aan het Iraanse consulaat in Wenen. Uit het onderzoek bleek dat hij de explosieven vervoerd had van Teheran naar Wenen in een diplomatieke koffer, die in principe niet gecontroleerd wordt.

Rol van de Iraanse overheid

Assadi kreeg 20 jaar celstraf, het echtpaar werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenis, en een vierde man die het koppel moest begeleiden naar de bijeenkomst, kreeg 15 jaar. Het echtpaar en die vierde man raakten ook hun Belgische nationaliteit kwijt.

Hoewel enkel de individuele verdachten veroordeeld werden, stak de rechter niet onder stoelen of banken dat de Iraanse staat een rol speelde in de verijdelde bomaanslag. Volgens hem is bewezen dat de operatie niet mogelijk was zonder steun van de Iraanse inlichtingendiensten.

De rechter beschouwt de verdachten als een terreurgroep binnen de Iraanse inlichtingendiensten, weet de openbare omroep.

‘Deze uitspraak toont twee zaken aan: een diplomaat heeft geen immuniteit voor criminele handelingen, en de verantwoordelijkheid van de Iraanse staat in wat een bloedbad had kunnen zijn’, zei aanklager Georges-Henri Beauthier achteraf aan reporters.

Lees ook: Iran klopt aan bij Europa om nucleair akkoord te redden

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20