Inwoners Tokio leveren recordbedrag aan gevonden geld in

In de Japanse hoofdstad Tokio hebben burgers een recordbedrag van 3,99 miljard yen (2,81 miljoen euro) gevonden geld bij de politie aangegeven. Dat cijfer ligt 600 miljoen yen hoger dan het bedrag dat het jaar voordien werd ingeleverd. Dat heeft de leiding van het Tokyo Metropolitan Police Department gemeld. Het vorige record werd vier jaar geleden opgetekend. Toen was een som van 3,84 miljard yen ingeleverd.

Waarom is dit belangrijk?

De Japanse wet op verloren voorwerpen bepaalt dat gevonden geld bij de politie moet worden ingeleverd. Wanneer het geld aan de rechtmatige eigenaar kan worden terugbezorgd, kan de eerlijke vinder wel aanspraak maken op een beloning tussen 5 procent en 20 procent. Als het geld na drie maanden niet is opgeëist, gaat het volledige bedrag naar de vinder. Wanneer die zich twee maand later niet heeft gemeld, wordt het bedrag eigendom van de lokale overheid.

Beloning voor eerlijke vinders: “Eerlijke burgers van Tokio hebben het voorbije jaar dagelijks gemiddeld bijna 11 miljoen yen (77.600 euro) verloren geld ingeleverd”, voert de politieleiding aan.

 • Er werd nog opgemerkt dat het voorbije jaar in totaal een bedrag van 3 miljard yen aan verloren geld aan de rechtmatige eigenaars kon worden terugbezorgd. Daarnaast werd aan de eerlijke vinders een beloning van 480 miljoen yen toegekend.
 • Het bureau voor gevonden voorwerpen van de politie wees er nog op dat het voorbije jaar in totaal 3,43 miljoen verloren eigendommen door eerlijke vinders werden ingeleverd.
  • Het merendeel van dat pakket bestond uit rijbewijzen en andere identiteitsdocumenten (730.000), gevolgd door abonnementen voor het openbaar vervoer (390.000), handschoenen en andere kledingstukken (300.000) en portefeuilles (300.000).
 • De grote hoeveelheid zoekgeraakt geld is volgens experts een symptoom van de blijvende gehechtheid van Japan aan cash geld en een culturele weerstand tegen het systeem van aankopen op afbetaling.
  • De Japanse politie noemt de toename van het aantal vondsten vorig jaar anderzijds een signaal dat de coronapandemie op zijn einde loopt.
  • “De bevolking gaat door de heropleving van de sociaal-economische activiteiten weer vaker op reis en ook het shoppen neemt opnieuw toe”, verduidelijkt een woordvoerder van de Japanse politie.
 • Cijfers van het bureau voor verloren voorwerpen van de politie van Tokio tonen aan dat tijdens de tweede helft van het voorbije decennium jaarlijks gemiddeld ongeveer vier miljoen verloren voorwerpen werden ingeleverd.
  • Na de uitbraak van de coronapandemie werd echter een sterke terugval opgetekend. Drie jaar geleden was er slechts nog sprake van 2,8 miljoen voorwerpen. Dat volume bleef het jaar daarop ongeveer status-quo.

Problemen in Sapporo: De nationale leiding van de Japanse politie maakte wel gewag van problemen in de stad Sapporo op het eiland Hokkaido.

 • Eind januari had een vuilnisman daar een som van 10 miljoen yen aan contant geld gevonden en bij het lokale politiebureau ingeleverd. In een poging om de rechtmatige eigenaar te vinden, maakte de politie de vondst vorige maand bekend.
 • Sindsdien hebben zich echter dertien personen op het politiekantoor aangeboden om de som op te eisen.
 • De politie heeft nog tot eind volgende maand tijd om te achterhalen welke partij de waarheid spreekt.
 • Daarna wordt het bedrag eigendom van het stadsbestuur van Sapporo. Het geld werd immers door een ambtenaar van de stad gevonden.

(nd)

Radio Highlights
Meer
Radio Highlights
Kijk live
Array
Markten
My following
Markten
BEL20