Investeringsbanken schrappen 30.000 jobs nu recessie wenkt

Wereldwijd schrappen investeringsbanken tienduizenden banen. Daarmee probeert de sector een antwoord te vinden op dalende rentetarieven, zwakke handelsvolumes en een toenemende automatisering. Dat blijkt uit een rapport van de Britse zakenkrant Financial Times. Sinds april zijn in de sector al bijna dertigduizend ontslagen aangekondigd. Onder meer HSBC Holdings, Barclays, Société Générale, Citigroup en Deutsche Bank hebben belangrijke afslankingen in het vooruitzicht gesteld.

De Financial Times wijst erop dat de meeste bezuinigingen in Europa vallen. Deutsche Bank alleen is verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totale banenverlies in de sector. Maar ook in New York City was er op een jaar tijd een verlies van ongeveer 2.800 arbeidsplaatsen.

Druk

“De bankdirecties staan ​​onder druk van beleggers om kosten te besparen en winsten te beschermen,” aldus de Financial Times. “Sinds de rente in de Verenigde Staten in november vorig jaar begon te dalen, is de waarde van de Amerikaanse bankaandelen met ongeveer 5 procent gedaald. Tegelijkertijd heeft de bredere beurs een groei met 6 procent laten optekenen. Ook in Europa heeft de bankenindex sinds november vorig jaar 16 procent aan waarde verloren. Die index heeft zijn diepste punt in drie jaar bereikt.

Hoewel de gegeven redenen van bank tot bank verschillen, zijn volgens de krant er belangrijke aanwijzingen dat diepere trends – zoals het toenemend volume kredieten met negatieve rentetarieven, de sector tot saneringen dwingen. “Het is duidelijk dat de inkomsten uit het investeringsbankieren steeds meer onder druk komen,” zegt ook Andrew Lowe, analist bij Berenberg. “Het is voor een investeringsbank moeilijk om in een omgeving met negatieve tarieven geld te verdienen.”

Geautomatiseerde handel, passieve beleggingsstrategieën en een consolidatie van volumes door grote partijen hebben volgens de Financial Times een groot deel van de winsten uit de handel in aandelen en aanverwante producten weggenomen.

“De automatisering dringt daarbij ook door naar complexere derivaten, grondstoffen en de obligatiehandel,” betoogt de krant. “Analist Coalition stelde vorig jaar al vast dat de totale inkomsten van het dozijn grootste banken uit de handel in aandelen, valuta en grondstoffen tot een niveau van zestien jaar voordien waren teruggezakt.”

Inkomstenprofiel

“Investeringsbanken worden geconfronteerd met een structurele verandering in hun inkomstenprofiel,” benadrukt ook Ed Firth, analist bij het bureau Keefe Bruyette & Woods. “Banken die stand willen houden, zullen vooral moeten rekenen op volumes, systemen en computerkracht. Het is de vraag hoeveel mankracht daarvoor nog nodig is.”

“Bovendien zetten de banken zich ook schrap voor de invoering van de nieuwe financiële regels, die over drie jaar van kracht worden. Daarbij zullen de banken aan hogere kapitaalvereisten moeten voldoen. Daardoor zal de handel voor vele banken minder winstgevend worden.”

Bij de banken die tot nu toe formeel bezuinigingen hebben aangekondigd, lopen de ontslagen op tot ongeveer 6 procent van hun totale personeelsbestand. Barclays kondigde aan tijdens het tweede kwartaal drieduizend banen te hebben geschrapt. Dat is bijna 4 procent van het totale personeelsbestand.

Bij HSBC Holdings was er sprake van bijna vijfduizend ontslagen. De Britse bank verwees voor de sanering naar een steeds complexere en uitdagende mondiale omgeving, gekenmerkt door dalende Amerikaanse rentetarieven, handelsconflicten en de aanhoudende onzekerheid rond de brexit.

Ook Citigroup heeft aangekondigd in zijn marktactiviteiten honderden banen te zullen schrappen. Bij Société Générale is gewag gemaakt van een verlies van zestienhonderd arbeidsplaatsen. Hier zou eveneens vooral de divisie investeringsbankieren zijn geraakt.

Tenslotte is er de zware sanering bij Deutsche Bank, die een verlies van achttienduizend banen heeft aangekondigd. De operatie is onderdeel van een radicale revisie, waarbij het personeelsbestand met bijna 20 procent zou worden afgebouwd. De ingreep zal bij Deutsche Bank nagenoeg de volledige aandelenhandel elimineren. Ook in de activiteiten rond deviezen en obligaties staan zware besparingen op stapel.

Meer