Investeerders halen Britse activa uit hun portefeuilles

Sinds Theresa May in mei dit jaar haar vertrek als premier van Groot-Brittannië aankondigde, hebben investeerders al voor 4,2 miljard dollar aan Britse portefeuilles van de hand gedaan. Velen vrezen dat Groot-Brittannië onder Boris Johnson, de opvolger van May, regelrecht op een harde brexit afstevent. Dat blijkt uit een rapport van analyst Emerging Portfolio Fund Research (EPFR).

Sinds het referendum over de brexit drie jaar geleden is er al 29,7 miljard dollar uit Britse portefeuilles afgestoten. Ook vele beleggers in vastgoed blijken momenteel liever geen Britse producten tussen hun activa te hebben.

Complex

Luke Ellis, chief executive van fondsenmanager Man Group, betoogt dat investeerders de Britse situatie momenteel bijzonder complex vinden. Daardoor laten ze na om nieuwe Britse projecten te overwegen. Ook Neil Dwane, strateeg bij Allianz Global Investors, zegt dat de Britse aandelenmarkt vandaag bij de investeerders weinig populariteit geniet.

“De positieve retoriek van Boris Johnson zal niet voldoende zijn om de investeerders aan te zetten om van hun terughoudende koers af te wijken,” aldus Dwane. “Johnson moet eerst de brexit-problematiek oplossen. Tot die hindernis is opgeruimd, zullen er altijd problemen blijven.”

“Een rapport van Copley Fund Research wijst uit dat ook portfolio-managers met een totale portefeuille ter waarde van 450 miljard dollar hun blootstelling aan Britse activa hebben teruggeschroefd,” aldus de Britse zakenkrant Financial Times.

“Acht jaar geleden vertegenwoordigen Britse waarden gemiddeld nog 11,5 procent van de totale portfolio. Dat is nu echter teruggevallen tot een gemiddelde van 7,9 procent. De voorbije zes maanden heeft deze groep portfolio-managers voor 2 miljard dollar uit de Britse markt weggehaald.”

Steven Holden, chief executive van Copley Fund Research, zegt daarbij een duidelijke verschuiving van Groot-Brittannië naar het Europese vasteland op te merken.

Immobiliën

Arnab Das, strateeg bij Invesco, merkt op dat de investeerders steeds meer met een harde brexit rekening houden. “De politieke dynamiek heeft een duidelijke verschuiving gekend,” aldus Das.

“Eerst waren er de pogingen om over onwerkbare compromissen met het Europese Unie te onderhandelen. Daarna kwam steeds meer de optie van een compleet nieuwe aanpak. Dat kan mogelijk tot een harde brexit leiden, maar er is ook een aanzienlijke kans dat er rond de brexit uiteindelijk toch een vergelijk wordt gevonden.”

De Financial Times merkt op dat de vrees voor een harde brexit ook de appetijt voor Britse vastgoedfondsen heeft doen afnemen. “Met de aanstelling van Boris Johnson als premier werd een harde Brexit steeds waarschijnlijker,” verduidelijk Bhavik Parekh, analist bij consulent Morningstar. “Dit heeft beleggers aangezet om Britse immobiliën verder te mijden.”

Vastgoedfondsen investeren immers zwaar in commercieel onroerend goed. De waarde van die portefeuille is echter bijzonder gevoelig voor veranderingen in de macro-omgeving. De onrust vanwege de brexit heeft de sector dan ook hard getroffen.

“Beleggers haalden in de twaalf maanden 1,9 miljard pond uit Britse vastgoedproducten,” aldus nog de Financial Times. “Tijdens periodes van bijzondere onzekerheid – zoals de oorspronkelijke brexit-deadline eind maart – lieten die uitstromen de hoogste pieken optekenen.”

Meer