Investeerder Cathie Wood verwacht een bloedbad op de markt van tweedehandswagens

Verwacht wordt dat het jaar 2022 een keerpunt zal zijn voor de markt van tweedehandswagens. Nadat de waarde van die wagens is gestegen, zou de prijs nu fors kunnen dalen. Dat voorspelt fondsbeheerder en managing director van ARK Invest Cathie Woods.

In haar maandelijkse marktverslag gaf sterbelegger Cathie Woods haar prognose voor de markt van tweedehandswagens. Zij denkt dat 2022 een moeilijk jaar wordt voor die markt. Het zou de investeerder niet verbazen dat er een echt “bloedbad” ontstaat als gevolg van een scherpe daling van de prijzen van tweedehandswagens.

De dalende vraag zou een van de belangrijkste factoren achter de prijsdaling zijn. “De voorraden tweedehandswagens, zoals gemeten door Manheim, zijn ongeveer 40 procent hoger dan normaal bij de groothandel en detailhandel,” zei ze in een tweet. Maar nu de prijzen in 2021 sterk zijn gestegen door knelpunten in de bevoorradingsketen, zal de daling waarschijnlijk des te pijnlijker zijn.

Ook verkopers nieuwe wagens komen in de problemen

“We denken dat ze verliezen kunnen lijden,” zei Cathie Wood eerder, verwijzend naar de conventionele autofabrikanten. Om de daling van de vraag te compenseren, zullen dealers van tweedehandswagens de prijs van hun producten moeten verlagen, waardoor het veel aantrekkelijker wordt om een tweedehandswagen te kopen dan een nieuwe. Met andere woorden, als de tweedehandsmarkt het slecht doet, doet de markt voor de verkoop van nieuwe auto’s dat ook.

Daar komt nog bij dat conventionele autofabrikanten ook dit jaar gebukt zullen gaan onder de steeds heviger wordende concurrentie van producenten van elektrische wagens.

Cathie Wood zei op Twitter dat China een leidende indicator is in die verschuiving naar elektrische wagens.” “De verkoop van benzineauto’s is in feite met ongeveer 4 procent gedaald [op de Chinese markt], terwijl de verkoop van elektrische voertuigen (aangedreven door een batterij) met ongeveer 145 procent is gestegen”, voegde ze eraan toe in een reactie op een tweet van Sam Korus.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20