Inval bij JPMorgan Frankfurt deel van onderzoek naar “grootste belastingzwendel in Europese geschiedenis”

De Frankfurtse kantoren van de Amerikaanse investeringsbank JPMorgan hebben vandaag een bezoekje gekregen van de Duitse autoriteiten. De inval kadert in het al meer dan een decennium lopende onderzoek naar het cum-ex-schandaal, een gigantische dividendfraudezaak.

Een woordvoerder van de Keulse openbare aanklager bevestigde dat gisteren een reeks huiszoekingen bij een niet nader genoemde bank van start zijn gegaan. Hierbij worden onder meer de woningen van vier verdachten doorzocht, alsook een accountantskantoor waar niet uitgebreid op gefocust wordt in het bredere onderzoek. Er zijn meer dan 50 agenten bij de raids betrokken, schrijft de financiële nieuwssite Bloomberg.

De bank zelf bevestigde in een verklaring dat zij door de autoriteiten was bezocht en zei dat zij blijft “samenwerken met de Duitse autoriteiten bij hun lopende onderzoek”.

Miljoenen onttrokken aan Belgische schatkist

De inval in het kantoor van JPMorgan is de laatste stap in een uitgebreid, al meer dan tien jaar aan de gang zijnde onderzoek naar een grootschalig schandaal rond dividendfraude. De Duitse autoriteiten zijn in dit verband ook binnengevallen in de kantoren van de buitenlandse kredietverstrekkers Barclays, Bank of America en Morgan Stanley. In totaal onderzoekt justitie 1.500 personen in de fraudezaak, weet de zakenkrant Financial Times.

De dividendfraude werd gepleegd via het uitbuiten van een maas in de Duitse belastingwet. Tot 2012 was het namelijk mogelijk om meerdere teruggaves te krijgen over een eenmalig betaalde dividendtaks. Een netwerk van financiële instellingen, traders en roemruchte advocaten zou op deze manier miljarden euro’s onttrokken hebben aan Europese schatkisten. Die zogenaamde cum-ex-constructies hebben de Duitse staat naar schatting zo’n 32 miljard euro gekost; België zou zo’n 201 miljoen euro zijn ontnomen.

Volgens ingewijden behelsden de cum-ex-deals “de grootste belastingzwendel uit de Europese geschiedenis.”

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20