Interpol weigert Iraans verzoek om Trump te arresteren

Ondersteunende politieorganisatie Interpol heeft aan Iran laten weten dat het de Amerikaanse president Donald Trump niet zal arresteren.

Op maandag kwam er opmerkelijk nieuws uit Iran. De Iraanse procureur ziet de Amerikaanse president Donald Trump als de verantwoordelijke voor de dood van Qassem Soleimani. Daarom moet Trump gearresteerd worden, aldus Iran. De Iraanse generaal kwam om het leven bij een Amerikaanse drone-aanval in het begin van dit jaar.

Arrestatie van Trump

Als opperbevelhebber is Trump volgens Iran de hoofdverdachte in de zaak Soleimani. Het land beloofde dan ook om de president te arresteren zodra zijn ambtstermijn eropzit. Dat gebeurt ten vroegste in januari 2021. Daarvoor had het de internationale ondersteunende politiemacht Interpol om hulp gevraagd.

Die hebben nu formeel njet op het rekest gegeven. ‘Onder Artikel 3 van de beginselen van Interpol staat dat het strikt verboden is voor de organisatie om een interventie of activiteit uit te voeren die een politiek, militair, religieus of raciaal karakter heeft’, staat in een verklaring van het agentschap.

Niet in de regels

‘Als er dus zo een verzoek wordt ingediend bij het Algemeen Secretariaat, dan zou dat niet in overeenstemming met zijn met de basis van onze beginselen en regels. Interpol zou een verzoek van deze aard dan ook niet overwegen.’

Soleimani leidde de Iran Quds Force, dat is de buitenlandse vleugel van het elitekorps Islamic Revolutionary Guards. De administratie van Trump noemde Soleimani een terrorist en zag hem als een gevaar. Volgens Washington was hij verantwoordelijk voor de dood van honderden troepen in Irak. In Iran werd Soleimani onthaald als held.

De 62-jarige Soleimani kwam om het leven in Bagdad, tijdens een drone-aanval. Het nieuws zorgde voor een vergeldingsaanval vanuit Iran op een basis van de Verenigde Staten in Irak. De spanning liep hoog op, het Iraanse leger haalde ook verkeerdelijk een Oekraiëns vliegtuig uit de lucht, waarvan ze dachten dat het om een Amerikaanse aanval ging.

Meer