Internet vertegenwoordigt een tiende van Amerikaanse economie

In de Verenigde Staten realiseerde de internet-sector vorig jaar een omzet van 2,1 biljoen dollar. Daarmee vertegenwoordigde de online industrie ongeveer 10 procent van het totale Amerikaanse bruto binnenlandse product. Dat blijkt uit een rapport van de Internet Association, een koepel die de Amerikaanse online bedrijfswereld vertegenwoordigt. Het studie merkt daarbij op dat het internet inmiddels de vierde grootste sector van de Amerikaanse economie is geworden.

Alleen de vastgoedsector, de overheid en de maakindustrie leveren volgens de Internet Association nog een grotere bijdrage tot het Amerikaanse bruto binnenlandse product. De kloof met de maakindustrie is trouwens niet meer bijzonder groot. Die droeg vorig jaar immers een bedrag van ongeveer 2,1 biljoen dollar bij tot de Amerikaanse economie.

Tewerkstelling

“De studie van de Internet Association moet ook een antwoord zijn om de toenemende kritiek die de sector te beurt valt,” merkt het persbureau Reuters op. “Daarbij pleiten een aantal politici voor de opdeling van de grote online bedrijven, die immers teveel macht zouden hebben gekregen. Een aantal grote internetondernemingen worden met kartel-betichtingen geconfronteerd.”

Het rapport betoogt dat de internetsector vorig jaar een rechtstreekse tewerkstelling van bijna zes miljoen Amerikaanse arbeidskrachten garandeerde. “Daarmee vertegenwoordigde de online industrie 4 procent van de totale Amerikaanse tewerkstelling,” aldus de onderzoekers. “Bovendien bleek de sector onrechtstreeks nog eens tot de ondersteuning van dertien miljoen banen bij te dragen.”

Christopher Hooton, hoofdeconoom van de Internet Association, benadrukt in een commentaar dat de online industrie in elke sector van de economie banen helpt creëren. Online bedrijven tekenden vorig jaar in de Verenigde Staten daarnaast tevens voor 64 miljard dollar aan kapitaalinvesteringen.

Lonen

“De online industrie heeft ook in de Verenigde Staten de voorbije periode een sterke groei laten optekenen,” aldus nog het rapport. “Vijf jaar geleden realiseerde de sector een omzet van 966,2 miljard dollar. Daarmee vertegenwoordigde het internet 6 procent van het Amerikaanse bruto binnenlandse product.”

Een studie van het Amerikaanse Bureau of Economic Analysis (BEA) gaf aan dat een werknemer in de Amerikaanse digitale economie twee jaar geleden een gemiddeld jaarsalaris van 132.223 dollar ontvang.

Het Amerikaanse internet beloont zijn werknemers daarmee gevoelig beter dan vele andere sectoren. Het jaarsalaris van de gemiddelde werknemer in de Verenigde Staten bedroeg twee jaar geleden immers 68.506 dollar.

 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20