Polen interne twistappel voor EU: Europees Parlement klaagt Commissie aan

Het Europese Parlement start een rechtszaak tegen de Europese Commissie. Dat kondigde parlementsvoorzitter David Sassoli aan tijdens zijn speech voor de Europese Raad. Door de rechtszaak wil hij de Europese Commissie dwingen een eerder afgesproken akkoord na te leven, dat financiële gevolgen heeft voor EU-lidstaten die de Europese rechtsstaat schenden. De discussie kadert in de situatie met Polen, waarbij het land het Poolse rechtssysteem boven het Europese plaatst.

Eerder deze week clashten Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Pools premier Mateusz Morawiecki over hetzelfde onderwerp. Von der Leyen gaf aan dat een eventuele stopzetting van EU-geld aan Polen kon worden ingevoerd, Morawiecki beschuldigde de EU van chantage.

Polexit vermijden

Dat de Parlementsvoorzitter nu de Europese Commissie aanklaagt is toch een teken aan de wand. In December vorig jaar geraakte de EU het eens over een wet die bepaalt dat het niet naleven van de Europese rechtsstaat kan leiden tot opschorting van EU-geld voor die lidstaten. Met de rechtszaak wil Sassoli dus druk zetten op de Europese Commissie om hard op te treden tegen Polen. Een eventuele Polexit, die misschien zelfs tot een implosie van de EU als overkoepelende rechtsstaat kan leiden, moet dan ook absoluut vermeden worden.

Verder benadrukte Sassoli dat Polen niet zomaar de Europese rechtsstaat kan onderschikken aan de Poolse: “Het Europees Parlement wil benadrukken dat Polen de wetten van de EU heeft onderschreven, net zoals alle andere lidstaten. We hebben deze wetten samen gemaakt, dus dat Polen Europese wetten wordt opgedrongen kan geen sprake van zijn.”

Geen discussie over waarden

“Hoewel onze Unie doordrongen is van diversiteit, is er toch één iets waar geen discussie over mogelijk is: onze democratische waarden, vrijheden en de rechtsstaat”, vervolgde de voorzitter van het Europees Parlement. Hij benadrukte ook dat, als de Europese Commissie toch het mechanisme in gang zet om de Europese geldkraan toe te draaien voor landen die de Europese rechtsstaat schenden, het Parlement uiteraard de rechtszaak opschort.

De bal ging aan het rollen toen het Poolse Hooggerechtshof in een uitspraak stelde dat het Poolse recht boven het Europees recht primeert. Dit houdt in dat ‘slachtoffers’ van de Poolse justitie geen beroep meer kunnen doen op het Europees Rechtshof om toch eventueel hun gelijk te behalen.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20