Internationale Handbalfederatie verandert regels: “Bikinibroekjes niet langer verplicht voor vrouwen in beachhandbal”

Afgelopen zomer kreeg de Noorse vrouwelijke beachhandbalploeg een boete voorgeschoteld van de Europese Handbalfederatie. Die boete kregen ze omdat ze tijdens het EK in Varna in Bulgarije shortjes dragen in plaats van bikinibroekjes. De Noren kregen een boete van 150 euro per persoon, maar trokken wel een debat open en daarbij hebben ze nu hun gelijk gehaald.

In juli 2021 nam de Noorse vrouwenhandbalploeg deel aan het EK Beachhandbal in Varna, Bulgarije. Ze beslisten daarbij om aansluitende shortjes te dragen in plaats van bikinibroekjes. Een beslissing die hen uiteindelijk 1.500 euro kostte. Maar hun actie heeft er nu wel voor gezorgd dat de seksistische regel aangepast is.

150 euro boete per persoon

Volgens de regels van de Internationale Handbalfederatie moesten vrouwelijke speelsters tot op heden bikinibroekjes dragen. Deze moeten “strak zijn en moeten in een hoek uitgesneden zijn aan de bovenkant van het been”. De zijkanten van de broekjes mogen niet langer zijn dan 4 inches, ofwel 10 centimeter.

De Noorse vrouwenploeg droeg tijdens de wedstrijd in Varna shortjes. Die waren wel strak, maar waren niet in een hoek uitgesneden en waren ook langer dan 10 centimeter. Daarom kregen alle leden van de ploeg een boete voorgeschoteld van 150 euro. Waardoor de ploeg dus in totaal 1.500 euro moest betalen voor het dragen van shortjes in plaats van bikinibroekjes.

De regel werd al langer gezien als seksistisch aangezien mannen wel gewoon shorts mogen dragen. De enige vereiste is dat de shorts “niet te baggy” mogen zijn. Terwijl de shortjes van vrouwen dus niet langer mogen zijn dan 10 centimeter, geldt bij de mannen in dezelfde sportdiscipline dat de shorts niet langer mogen zijn dan 10 centimeter boven de knie.

Nieuwe regels

De Noorse Handbalfederatie probeert al sinds 2006 een einde te maken aan deze seksistische regel. En nu hebben ze eindelijk hun gelijk gehaald. De Internationale Handbalfederatie heeft namelijk de vereisten in verband met de kleding aangepast.

Vanaf nu is de enige vereiste dat “vrouwelijke atletes aansluitende shortjes moeten dragen”. Er zijn dus geen vereisten meer wat betreft de lengte van de shortjes. Ook mogen de vrouwelijke atletes nu ook tanktops dragen in plaats van sport-bh’s.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20