Interessante strijd tekent zich af tussen Vlaams Belang en Vooruit

De ene was ooit de ‘kindsoldaat’ van Vlaams Belang, een geuzennaam die hij omarmde, om vervolgens zijn partij naar een klinkende overwinning te leiden in 2018. Maar de ondertussen 35-jarige Tom Van Grieken is niet langer de jeune premier van de Wetstraat. De andere bestormt met zijn 28 jaar voor de Vlaamse socialisten nu de hemel, en daarbij kiest hij voor een opvallende aanpak. Op zijn congres in Mechelen ‘The Big Shift’, koos Conner Rousseau alweer voor een aanpak die bol staat van sprekende beelden (op het podium verschijnen als silhouet, waarna hij door een doek moest lopen, inclusief een goochelaarsontploffing en rook op het podium), maar daarbij ook een duidelijke strategische keuze: Vooruit moet terug kiezers halen bij Vlaams Belang.

  • Het is wel al even geleden, dat de Vlaamse socialisten zo openlijk verklaarden te willen gaan vissen in een vijver die velen als ‘verloren’ zagen of zien: de lager opgeleiden, de onderkant van de sociale klassen, diegene die verbitterd kiezen voor extreemrechts.
  • Voor meer dan 1.500 deelnemers verklaarde Rousseau dat hij een “progressief leger van leden en vrijwilligers wil klaarstomen om extreemrechts te verslaan”. Dat Rousseau daarbij onder meer op Instagram populairder is dan Van Grieken, speelt zeker een rol: voor het eerst in jaren wordt Vlaams Belang op sociale media naar de kroon gestoken, nadat de partij überdominant bleek op Facebook.
  • Aan de top van Vlaams Belang wordt met heel veel aandacht het parcours van Rousseau gevolgd. Er is ook respect voor de werkethiek van de Vooruit-voorzitter, iets wat ook Van Grieken kenmerkt: beiden zijn dag en nacht bezig met hun job én hun sociale media. Maar ideologisch zijn ze elkaars tegenpolen, en ze zien elkaar ook uitgesproken als de te kloppen man: zo is een televisiedebat op Terzake tussen beiden tot op heden een gespreksonderwerp met de vraag wie nu gewonnen heeft. Om maar te zeggen: het ligt gevoelig.
  • Niet verwonderlijk werden in Vlaams Belang-kringen dan ook gretig de beelden gedeeld van het Vooruit-congres, met de wat vreemde goochelaarsontploffing op het podium. Onder meer oud-Vooruit-medewerker Thomas Siffer had die ook al openlijk afgekraakt: “Ik ben een rooie en ik sla blauw, groen en oranje uit van plaatsvervangende schaamte”, zo stelde die, tot jolijt van de extreemrechtse achterban.
  • “Wat een lege doos is ‘The Big Shift’ van Rousseau toch. De inhoud is omgekeerd evenredig aan de media-aandacht”, zo tweette Van Grieken giftig.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20