Inschrijfgeld voor Formule 1 kost Mercedes bijna 5 miljoen dollar

Om dit jaar aan de Formule 1 te kunnen deelnemen moet het Mercedes-AMG Petronas F1 Team een inschrijfgeld van bijna 5 miljoen dollar betalen. Dat heeft de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) bekendgemaakt.

Het inschrijfgeld van Mercedes, dat het voorbije seizoen wereldkampioen bij de constructeurs werd, ligt bijna tien keer hoger dan het bedrag dat de laatste in de rangschikking moet betalen.

Puntentotaal

Om de inkomsten van de Formule 1 op te voeren, werd negen jaar geleden beslist om van de teams een aanzienlijk inschrijfgeld te vragen. Daarbij werd geopteerd voor een tweedelig systeem, waarbij de wereldkampioen bij de constructeurs een hogere som diende te betalen dan alle andere teams.

Bij de bepaling van de inschrijfgelden voor het nieuwe seizoen werd ook beslist om de tarieven met 1,4 procent te verhogen tegenover vorig jaar.

Bepaald is dat Mercedes als wereldkampioen bij de constructeurs dit jaar een basisvergoeding van 577.228 dollar moet betalen, plus een bedrag van 6.926 dollar voor elk punt dat het team het voorbije jaar heeft verzameld.

Aangezien de piloten Lewis Hamilton en Valtteri Bottas vorig jaar voor Mercedes samen 613,5 punten hadden behaald, moet het team boven die basisvergoeding ook nog eens bijna 4,25 miljoen dollar betalen. De eindafrekening komt daardoor op bijna 4,83 miljoen dollar.

Dit eindresultaat betekent dat Mercedes iets meer moet betalen dan vorig seizoen, maar toch beduidend minder dan het inschrijfgeld van 5,49 miljoen dollar dat twee jaar geleden moest worden overgemaakt nadat het team het seizoen voordien een grote dominantie aan de dag had gelegd en een eindscore van 739 punten had behaald.

Red Bull

Alle andere teams uit de competitie moeten naast de basisvergoeding per behaald punt een bedrag van 5.770 dollar betalen. Red Bull Racing, dat als tweede eindigde en met Max Verstappen de wereldkampioen leverde, behaalde in totaal 585,5 punten. Daardoor ziet het team zijn inschrijfgeld tot 3,96 miljoen dollar oplopen, tegenover 2,7 miljoen dollar vorig jaar.

Ferrari liet vorig jaar eveneens een duidelijke verbetering optekenen en moet voor de behaalde 325,5 punten voor de nieuwe campagne een inschrijfgeld van 2,4 miljoen dollar betalen. Dat is 1 miljoen dollar meer dan vorig seizoen.

Verder volgen McLaren (275 punten – 2,16 miljoen dollar), Alpine (155 punten – 1,48 miljoen dollar), AlphaTauri (142 punten – 1,40 miljoen dollar), Aston Martin (77 punten – 1,02 miljoen dollar), Williams (23 punten – 709.988 dollar), Alfa Romeo (13 punten – 652.288 dollar).

Haas was het enige team dat vorig jaar geen enkel punt scoorde en dient dus enkel het basistarief van 577.228 dollar te betalen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20