“Inkomensongelijkheidalarmisten begrijpen niet dat het om een tijdelijk fenomeen gaat”

De concentratie van rijkdom of de inkomensongelijkheid in de Verenigde Staten is sinds de jaren twintig van vorige eeuw nooit groter geweest dan vandaag.

Dat blijkt uit onderzoek van Gabriel Zucman, professor Economie aan de Universiteit van Californië (Berkeley), in opdracht van het National Bureau of Economic Research (NBER). De top 1% bezit nu zo’n 40% van alle rijkdom. De 1% bezitten ruim 40 keer de gemiddelde rijkdom van een Amerikaans gezin.

Volgens Zucman is de Amerikaanse inkomensongelijkheid nu enkel nog vergelijkbaar met die in Rusland. “In geen enkel ander land waarvoor metingen bestaan worden zulke niveau’s van inkomensongelijkheid opgemeten.”

Inkomensongelijkheid: “situatie is nog veel erger dan wat de cijfers weergeven”

Maar Zucman laat uitschijnen dat de situatie nog veel erger is dan wat de cijfers weergeven. 8% van alle rijkdom in de wereld wordt volgens de econoom namelijk in belastingparadijzen geparkeerd.

“Het heeft weinig zin de cijfers over de concentratie van rijkdom te bestuderen op basis van openbare gegevens en belastingaangiftes. De rijken hebben vele mogelijkheden om belastingen te ontwijken en te ontduiken. Alles wijst ook in die richting vermits de sector voor belastingadvies, sinds de globalisering in de jaren 1980 van start ging, enkel is gegroeid. Traditionele data onderschatten voortdurend het niveau en de groei van de concentratie van rijkdom.”

De rijkdom van de 1% is volgens Zucman sinds 1989 met 9% toegenomen. In dezelfde tijdsspanne is het kapitaal dat bij de onderste 90% op de inkomensladder evenredig gedaald.

“Een onhoudbare bubbel in de prijzen van aandelen en obligaties”

In een reactie op de studie zegt Jesse Colombo, een analist bij Real Investment Advice, dat die ongelijkheid niet zal blijven duren ‘omdat ze het gevolg is van een onhoudbare bubbel in de prijzen van aandelen en obligaties’. Hij voegt er 2 grafieken bij die zijn stelling moeten ondersteunen en waaruit moet blijken dat de aandelenmarkten totaal overgewaardeerd zijn.

Colombo: “Wat linkse inkomensongelijkheid-alarmisten niet willen begrijpen is dat de Amerikaanse inkomensongelijkheid geen permanente situatie is, maar een tijdelijk fenomeen. De aandelenbubbel die de rijkdomsbubbel voedt zal bij de volgende grote economische crisis barsten. Onze samenleving zou zich dus beter zorgen maken over deze bubbels dan over inkomensongelijkheid.”

Zucman is een economisch adviseur van Elizabeth Warren. Zij is een van de velen die meedingt naar de benoeming van Democratisch kandidaat voor het presidentschap. Zij wil met haar ‘Ultra Millionaire tax’ een jaarlijkse belasting van 2% opleggen aan mensen die meer dan 50 miljoen dollar bezitten en 3% op mensen die meer dan 1 miljard dollar in activa hebben. 

Meer