ING wil met nieuwe tool klanten met hypothecaire lening helpen om hun woning energiezuiniger te maken

Particuliere klanten die bij ING een woonlening afsluiten, zullen voortaan toegang krijgen tot een tool die hen helpt om na te gaan hoe ze hun huis of appartement energiezuiniger kunnen maken.

Waarom is dit belangrijk?

De regeringen in ons land willen ons op allerhande manieren, waaronder goedkopere financieringsopties en subsidies, aanzetten om onze woningen groener te maken. Ook de banken proberen dat te doen via de energieleningen en eventuele kortingen op de woonkredieten. ING gaat met de lancering van een nieuwe tool nog een stapje verder.

In het nieuws: Sustainable Buildings Guide is een nieuwe tool van ING die klanten (met een woonlening) moet helpen om hun woning duurzamer te maken.

  • Door de energiecrisis zijn we ons meer bewust van ons energieverbruik. Ook wie een nieuwe woning koopt, zal ongetwijfeld meer en meer aandacht hebben voor de zogenaamde EPC-score. Vergeet niet: er geldt een renovatieplicht voor wie een energieverslindende woning (met een EPC-label E of F) koopt.
  • Het komt dan ook niet als een verrassing dat we meer groene renovaties uitvoeren. Uit de jongste cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) blijkt dat de kredietgevers vorig jaar 61.000 groene leningen hebben verstrekt. Dat is een toename van maar liefst 110 procent in vergelijking met 2021.

Raming kosten energiezuinige renovaties

De details: De tool van ING zal ter beschikking worden gesteld van iedere klant die een hypothecair krediet afsluit bij de grootbank.

  • “Voor ieder gebouw gebruikt de tool een gesofisticeerd algoritme om weer te geven welke ingrepen een positieve impact zouden kunnen hebben op de energieprestaties en welke investering het grootste verschil zou kunnen maken”, laat ING weten in een persbericht.
  • De Sustainable Buildings Guide geeft vervolgens een raming van wat de kostprijs is van mogelijke investeringen, welke energiebesparing deze mogelijk opleveren en wat de terugverdientijd is.
  • Nadat de klant een aantal van de voorgestelde renovatiemaatregelen heeft geselecteerd, biedt de tool een planner aan die helpt om de investeringen te spreiden in functie van de beschikbare financiële reserves. Deze planner toont ook hoe de indicatieve energieprestatiescore wijzigt doorheen de jaren.
  • Het is ook mogelijk om vastgoed toe te voegen dat door een andere bank werd gefinancierd of dat de klant overweegt aan te kopen.

Ook voor bedrijfsklanten: ING geeft ook de bedrijfsklanten toegang tot de tool.

  • Momenteel wordt die enkel aangeboden aan bedrijven die actief zijn in de vastgoed-, de social profit/non-profit- en publieke sectoren. Tegen de tweede jaarhelft, wordt die naar alle Business Banking klanten uitgerold.

(nd)

Meer