ING snoeit ook volgend jaar in kantorennetwerk

De bank ING wil ook volgend jaar snoeien in haar kantorennetwerk. Dat schrijft De Tijd op zijn website en het nieuws wordt bevestigd door de woordvoerster van de bank. De operatie zal niet gepaard gaan met banenverlies, klinkt het. Toch reageren de vakbonden ongerust.

Concreet heeft ING donderdag op een ondernemingsraad de intentie uitgesproken om van 405 bankkantoren eind dit jaar naar ongeveer 350 eind 2022 te gaan. Er zou vooral worden gesnoeid in de eigen, zogenaamde “statutaire”, kantoren. Daarvan zijn er nu nog 94 en zouden er eind volgend jaar nog een 50-tal overblijven. Of en hoeveel zelfstandige kantoren er zullen verdwijnen, is nog niet bekend.

Ook over de precieze locaties kan woordvoerster Safia Yachou nog niets meedelen. “Dat maakt het voorwerp uit van verdere onderhandelingen met de sociale partners”, zegt ze.  In de getroffen kantoren werken ongeveer 150 mensen. Zij zouden elders binnen de groep aan de slag kunnen, aldus Yachou. “Er wordt geen banenverlies verwacht.”

Als verklaring voor de hertekening van het kantorenlandschap. verwijst de woordvoerster naar het nog steeds veranderende klantengedrag. De Belg bankiert steeds meer digitaal en op afstand. “Daarnaast streven we ook naar grotere kantoren, om zo meer expertise te kunnen leveren.”

“Dit gaat om de zoveelste snoeioperatie”

Bij de vakbonden kwam de aankondiging van donderdag als een verrassing, zegt Maarten Dedeyne van het ACLVB. De vakbondsman wijst erop dat het hier gaat om een quasi halvering van de statutaire kantoren van de bank. “Dit gaat om de zoveelste snoeioperatie, na die van de vorige jaren”, klinkt het. Ook al belooft de directie dat de getroffen personeelsleden een andere job aangeboden krijgen, zorgt dit volgens Dedeyne toch opnieuw voor onzekerheid voor de betrokkenen. “Een zoveelste redeployment-procedure, dat is sowieso stresserend”, klinkt het. 

De liberale vakbondsman wijst erop dat ING werkt aan een toekomststrategie met horizon 2024. “We willen dan ook duidelijkheid voor de volgende jaren en verder kijken dan tot eind 2022, zoals de directie ons nu voorschotelt. Ik vrees dat er nog sluitingsgolven zullen volgen”. Volgens Dedeyne kregen de bonden donderdag op de ondernemingsraad amper een antwoord op hun vragen, en hebben ze de vergadering boos verlaten.

ING van haar kant beklemtoont dat de kantoren ook de volgende jaren “een belangrijke rol zullen blijven spelen. Het basisprincipe blijft dat klanten toegang hebben tot fysieke hulp en ondersteuning via een kantoor”.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20