ING kent geen leningen meer toe aan nieuwe olie- of gasprojecten

ING stopt onmiddellijk met kredietverlening aan nieuwe olie- en aardgasvelden. “Er zijn geen bijkomende velden meer nodig”, zegt de Nederlandse bank.

De stopzetting van die specifieke kredieten heeft vooral gevolgen voor de gassector, want in de praktijk was de oliegerelateerde kredietverlening al sinds 2019 stopgezet.

Het nieuwe kredietbeleid wil nog meer de klemtoon leggen op de ontwikkeling van hernieuwbare energie zoals windmolenparken of zonnepanelen. Zulke projecten zijn vandaag al goed voor 60 procent van de kredieten aan de energiesector. Tegen eind 2025 moet de financiering van hernieuwbare projecten nog eens met 50 procent zijn gestegen, zo heeft ING woensdag aangekondigd.

Energietransitie

De bank baseert zich op de projecties van het Internationaal Energie-agentschap IEA, dat op termijn een dalende vraag naar fossiele brandstoffen verwacht. De bestaande olie- en gasvelden zouden voldoende moeten zijn om aan die vraag te beantwoorden. Een uitfasering is nodig om de klimaatverandering tegen te gaan, zeggen onderzoekers.

“De beste manier om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen is ervoor te zorgen dat er voldoende betaalbare groene alternatieven beschikbaar zijn”, zegt Michiel de Haan, hoofd energie bij ING, in een mededeling. “Deze stappen ondersteunen dat en laten zien dat het ons menens is om onze financiering in te zetten om de energietransitie te faciliteren.”

ING draait de kredietkraan voor fossiele energie wel niet volledig dicht. Kredieten voor ontginningen kunnen niet meer, maar voor de toelevering via bijvoorbeeld pijpleidingen nog wel. “We blijven financiering verstrekken aan klanten die actief zijn in het stromend houden van olie en gas.”

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20