Inflatie treft ook de bierliefhebbers: brouwers verhogen hun prijzen

Wie volgend jaar een pintje gaat drinken op café zal misschien meer moeten betalen voor zijn verfrissing. AB InBev en Alken Maes stellen het prijskaartje voor hun bier naar boven bij. Ook de grootwarenhuizen zullen daardoor meer moeten betalen voor het bier van de brouwers. Het is nog niet duidelijk of zij op hun beurt de prijsverhogingen zullen doorrekenen aan de klanten.

Eerder deze week werd nogmaals duidelijk dat het leven in ons land aanzienlijk duurder is geworden. De inflatie (op jaarbasis) is in november gestegen tot maar liefst 5,64 procent, het hoogste peil sinds 2008. Die prijsstijgingen zijn onder meer het gevolg van de toegenomen energie- en grondstofprijzen. Dat is meteen ook de reden waarom AB InBev en Alken Maes de prijzen naar boven bijstellen.

11 procent duurder in vijf jaar tijd

Concreet gaat AB InBev op 1 januari de prijs van een pint bier verhogen met gemiddeld 1 eurocent. Volgens HLN.be gaat het om een toename van 1,5 procent. De prijs van een flesje Jupiler van 25cl wordt dan weer verhoogd met 2 eurocent. Dat vertaalt zich naar een prijsverhoging van welgeteld 48 eurocent per bak Jupiler. De nieuwssite spreekt hier van een verhoging van 3,5 procent.

Alken Maes heeft nog geen verdere informatie gegeven over de prijsstijgingen. Hoe dan ook is de bierprijs in ons land de afgelopen jaren gevoelig gestegen. De inflatiegegevens van de FOD Economie leren dat de gemiddelde bierprijs vorig jaar is toegenomen met 1,4 procent. Als we terugblikken naar de afgelopen vijf jaar tekenen we zelfs een prijsstijging van 11 procent op.

Sebastiaan De Meester, de woordvoerder van Alken Maes, verwijst in een reactie aan HLN.be naar de structureel hogere kosten. “Hierdoor zien wij ons genoodzaakt om op korte termijn een prijsstijging door te voeren”, klinkt het.

Gaan we meer moeten betalen?

Het is weliswaar nog niet zeker of we daadwerkelijk op café of in de winkel meer gaan moeten betalen voor bier. Café-uitbaters zijn namelijk vrij om zelf de prijs te bepalen. Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen, merkt wel op dat de horecazaken de afgelopen maanden ook de energiekosten zagen stijgen. Daarenboven worden ze volgend jaar geconfronteerd met een loonindexering bij het personeel. Kans is dus wel groot dat heel wat uitbaters zullen sleutelen aan de prijzen.

De winkels voeren momenteel onderhandelingen met de brouwers over de prijzen. “We weten dat onder meer grondstoffen duurder worden, maar wij willen de prijzen van onze leveranciers niet doorrekenen aan onze klanten. We vinden dat de verschillende actoren in de keten hun bijdrage moeten leveren en de prijzen opvangen voor onze klanten”, laat Colruyt aan HLN.be weten.

Meer