Inflatie, handelsbalansen en bedrijfscijfers trekken de aandacht

Deze week wordt, afgezien van enkele inflatiecijfers, vrij rustig op macro-economisch vlak, terwijl beleggers wel veel jaarresultaten van bedrijven te verwerken krijgen. 

Maandag beginnen we de week met een inkoopmanagersindex voor de industrie én de diensten in China. De tweede economie ter wereld hield vorige week de beurzen een hele week gesloten vanwege het Chinese nieuwjaar, waardoor het land nu pas met deze voorlopende indicatoren komt. 

Diezelfde dag krijgen we ook de Duitse industriële productie van december te zien. De Nederlandse en Belgische productie volgen op donderdag. Het Verenigd Koninkrijk staat voor vrijdag gepland. 

Dinsdag krijgen we het Amerikaanse ondernemersvertrouwen te zien. Het consumentenvertrouwen, berekend door de Universiteit van Michigan, volgt vrijdag. 

Ook op dinsdag staat een Amerikaanse handelsbalans gepland, de Duitse export- en importcijfers worden woensdag gepubliceerd, het Verenigd Koninkrijk is vrijdag aan de beurt. 

Donderdag zien we inflatiecijfers uit Nederland en de Verenigde Staten passeren. Duitsland volgt vrijdag. Daarmee hebben we dan weer belangrijke cijfers voor de centraal bankiers gehad. Zij staan onder druk om de rentes te verhogen door de oplopende prijzen. Vorige week bleek uit de persconferentie na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, dat een renteverhoging eind dit jaar toch tot de mogelijkheden behoort. 

De olieprijzen vormen een belangrijk element van die prijsstijgingen en zouden donderdag nog eens in beweging kunnen komen door het maandrapport van oliekartel OPEC. 

De week wordt op vrijdag bovendien afgesloten door een Brits groeicijfer. 

Bedrijfscijfers

In eigen land krijgen we maandag cijfers van koekjesproducent Lotus Bakeries en Vastned Belgium. Woensdag opent Wereldhave Belgium de boeken. Donderdag wordt een drukke dag met Barco, Fagron, KBC Group, Telenet, Euronext en Montea. Vrijdag sluiten Aperam en Orange Belgium de week af. 

In het buitenland zijn er maandag cijfers van Hasbro en Tyson Foods. Dinsdag kijken we in de richting van BNP Paribas, TotalEnergies, Tui, BP, DuPont, Harley-Davidson, Pfizer en Lyft. Woensdag staat de kijker op ABN AMRO, Adyen, Yum Brands, Disney en Uber

Donderdag worden cijfers gepubliceerd van ArcelorMittal, Unilever, Credit Agricole, Credit Suisse, Delivery Hero, Société Générale, Siemens, Thyssenkrupp, Royal Mail, Coca-Cola, PepsiCo, Philip Morris en Twitter. 

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20