Industrie waarschuwt: ‘Zonder sneltesten valt productie stil’

De technologiefederatie Agoria roept de overheid op om zo snel als mogelijk sneltesten voor het coronavirus beschikbaar te maken. ‘Anders dreigt door het tekort aan werkkrachten de productie in sommige bedrijven stil te vallen.’

De recente bijsturing van het testbeleid – alleen nog mensen met symptomen worden nog getest – heeft tot gevolg dat voor personen met een hoogrisicocontact zonder symptomen de quarantaineperiode geen 7, maar weer 10 dagen is.

Dat kan problemen opleveren qua bezetting op de werkvloer, waarschuwen de federaties Voka en Agoria. ‘Voor de bedrijven dreigt het tekort aan werkkrachten verder toe te nemen en de productie in sommige bedrijven stil te vallen. We moeten dus zo snel mogelijk de testcapaciteit verhogen’, vindt Agoria.

De technologiefederatie roept de overheid op om zo snel als mogelijk sneltesten beschikbaar te maken, net als een eenduidige manier van gebruik, ‘zodat we snel weer zouden kunnen overschakelen van een quarantaine- naar een teststrategie’.

Antigeentesten

‘Er is nood aan snelle testen met snel resultaat zodat potentiële besmettingen geïsoleerd kunnen worden. En de quarantaineperiode moet zo kort mogelijk indien er niets aan de hand is, om de continuïteit in de ondernemingen niet onnodig in gevaar te brengen’, zegt ook Voka.

De Vlaamse regering heeft aangekondigd snelle antigeentesten aan te schaffen. Maar om hoeveel testen het gaat en waar ze ingezet zullen worden, is nog niet bepaald.

Lees ook: IATA-baas: ‘EU-akkoord over sneltests in alle luchthavens mogelijk al deze maand

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20