Indiase voedselbezorger Zomato trekt naar de beurs in volle coronatijd

Door de aanhoudende lockdowns in India besluit Indiase start-up en voedselbezorger Zomato om naar de beurs te stappen. Het bedrijf wordt gesteund door Jack Ma’s Ant Group en Uber. Het zou de grootste publieke beursgang van het jaar kunnen worden met een mogelijke beurswaarde van 1,1 miljard euro.

De beursnoteringsplannen van het bedrijf komt op een moment dat India een verlammende golf van coronabesmettingen bestrijdt, waarbij de afgelopen week elke dag minstens 300.000 nieuwe infecties werden geregistreerd. Het aantal officiële sterfgevallen bedroeg op donderdag meer dan 200.000, maar het werkelijke aantal zou veel hoger liggen aangezien de gezondheidsinfrastructuur van het land lijkt te bezwijken onder het volume van nieuwe gevallen.

Online succes

Omdat de nieuwste lockdowns in India er voor gezorgd hebben dat de lokale horeca en winkels moesten sluiten, is het koopgedrag van de Indische bevolking naar e-commerce overgeschakeld. Elke maand bezorgt Zomato 70 miljoen maaltijden en in de afgelopen drie jaar zag het zijn waarde bijna verzesvoudigen. Het bedrijf is nu aanwezig in 24 landen, vooral binnen Azië, en wordt geschat op een waarde van 5,4 miljard euro.

Er is heel wat controverse over de moment waarop er besloten wordt om naar de beurs te stappen, zeker nu India één van zwaarstgetroffen landen is die door Covid-19 wordt geteisterd. Toch profiteert het bedrijf ervan dat de crisis nog even aanhoudt, want de onderneming heeft nog nooit zoveel winst geboekt. Dat gaf de onderneming ook zelf toe, ‘Het is mogelijk dat de versnelde groei van onze activiteiten als gevolg van de effecten van de Covid-19-pandemie in de toekomst niet zal aanhouden.’

Het is een fenomeen dat niet enkel in India te zien is. Andere maaltijdbezorgers zoals Deliveroo en Doordash hebben de afgelopen 6 maand ook de overstap gemaakt naar de beurs.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20