India wil de titel van “apotheek van de wereld” van China afpakken

India heeft als doel gesteld de dominante speler te worden in de geneesmiddelenproductie. Om dit te bereiken zal het subcontinent eerst zijn afhankelijkheid van China, dat de “apotheek van de wereld” bij uitstek blijft, moeten verminderen.

Waarom is dit belangrijk?

Een van de dingen die we tijdens de pandemie hebben geleerd, is zeker onze afhankelijkheid van China voor de levering van geneesmiddelen. Het gaat vooral om de belangrijkste actieve farmaceutische bestanddelen (API's), de grondstoffen die aan de basis liggen van de therapeutische werking van geneesmiddelen.

Net als Europa heeft India tijdens de pandemie zijn afhankelijkheid van China voor de levering van geneesmiddelen ingezien. Door problemen in de bevoorradingsketen ontstonden er grote tekorten.

Hoewel India al de op twee na grootste geneesmiddelenproducent ter wereld is – een industrie ter waarde van 42 miljard dollar – is het subcontinent afhankelijk van API’s uit China, voor naar verluidt tussen 68 en 85 procent. Voor sommige virale antibiotica, zoals penicilline, loopt deze afhankelijkheid op tot 90 procent. Dat meldt het Amerikaanse zakenmedium CNBC.

Naar aanleiding van de coronapandemie heeft India dan ook een belangrijk besluit genomen: in maart begon het met de productie van 35 API’s in 32 Indiase fabrieken. Dit zal naar verwachting de afhankelijkheid van China tegen het einde van het decennium met 35 procent verminderen, volgens een schatting van het ratingbedrijf ICRA Limited, de Indiase dochteronderneming van Moody’s.

De Indiase autoriteiten hebben voor 2 miljard dollar aan stimuleringsmaatregelen genomen als steun voor particuliere ondernemingen om te beginnen met de productie van de 53 API’s waarvoor India sterk afhankelijk is van China. En India’s grootste farmaceutische bedrijven lijken mee te spelen. De eerste doelstelling is de omzet tegen 2024 op te trekken tot 65 miljard dollar en tegen 2030 dit cijfer te verdubbelen.

Geneesmiddelen zijn slechts één voorbeeld van de massale verplaatsing van de productie naar China in de laatste decennia. Veel medische apparatuur wordt ook in China gemaakt en we zijn er afhankelijk van.

Europa

Ook Europa realiseerde zich die afhankelijkheid tijdens de pandemie. Het kondigde al snel zijn voornemen aan om de medicijnsproductie op te voeren. Maar in werkelijkheid is dit een zeer langzaam proces, dat volledig wordt overschaduwd door de huidige gebeurtenissen.

60 procent van de paracetamol werd in China geproduceerd, net als 80 procent van de insuline. Geconfronteerd met deze situatie heeft de farmaceutische reus Sanofi toegezegd de vervaardiging van de werkzame farmaceutische bestanddelen te verplaatsen.

In Frankrijk is, volgens het ministerie van Economie, 80 procent van die achterstand ingehaald voor de belangrijkste API’s. Van de 30 geneesmiddelen waaraan Frankrijk bij het begin van de pandemie het meest gebrek had, worden er 24 naar binnenlandse productie gehaald, meldt BFM TV. Een fabriek voor paracetamol in Isère, die een derde van de Europese productie moet gaan leveren, zal in 2023 klaar zijn.

Maar deze relocatie blijft op grote schaal kwetsbaar. De productie van API’s brengt slechts een paar cent per geneesmiddel op. Dit is de reden waarom de grote farmaceutische concerns hadden besloten hun productie naar het buitenland te verplaatsen. Bovendien stellen sommigen de overheidssubsidies die de sector krijgt ter discussie, terwijl het Big Pharma was die oorspronkelijk voor de buitenlandproductie had gekozen.

(am / jvdh)

Meer