India overweegt om beleggen in cryptomunten te bannen

De Indiase regering zou een voorstel aan het bespreken zijn om beleggen in cryptomunten niet meer mogelijk te maken in het land. Dat zeggen bronnen aan het persagentschap Bloomberg.

India is al langer geen grote fan van beleggen in crypto. In 2018 had het Aziatische land al eens korte metten gemaakt met cryptobeleggen na een reeks fraudegevallen met cryptomunten. Die gevallen kwamen er dan weer na de plotse beslissing van premier Narendra Modi om 80 procent van de sector aan banden te leggen.

Die volledige ban leidde tot een rechtszaak tussen cryptoplatformen en de Indiase regering. Die werd in maart van dit jaar gewonnen door de cryptoplatformen, wat opnieuw tot een ongelooflijke hausse in cryptobeleggingen leidde. Gemiddeld werd er in India in twee maanden tijd 450 procent meer in crypto belegd, volgens onderzoeksbureau TechSciResearch. Maar dat wil de regering dus opnieuw terugdraaien.

Eigen munt

Opmerkelijk is dat India wel een grote fan is van de blockchain, de technologie waarop cryptomunten gebouwd zijn. Het onderzoekt zelfs of het de technologie kan gebruiken om allerlei overheidsdocumenten efficiënter bij te houden. Blockchain is een structuur die gegevens kan bijhouden en elke wijziging opslaat, wat het dus een superveilige database maakt. En hoewel India daarbovenop zelfs plannen heeft om zijn eigen cryptomunt introduceren, is het toch tegen de handel in diezelfde munten.

Het land legt daarmee een hele grote markt aan banden. Volgens de Chinese financiële krant Nikkei was de handel in bitcoin bij de grootste Indiase handelsplatformen in juli samen goed voor 1,2 miljard roepie (14 miljoen euro). Bijna 2 miljard Indiërs beleggen in cryptomunten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20