India is nu op twee na zwaarst getroffen land, na Verenigde Staten

India heeft een bedenkelijk record gebroken. Niet langer Brazilië, maar wel het Aziatische land staat nu op de tweede plaats wat betreft het aantal besmettingen. De Verenigde Staten blijven met stip op één staan.

Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. Omstreeks 11.30 uur staat de teller op 6.277.005 gevallen in de Verenigde Staten, 4.204.613 infecties in India en 4.137.521 besmettingen in Brazilië. Experts wijzen erop dat India te weinig testen uitvoert, waardoor het werkelijke aantal besmettingen wellicht veel hoger ligt.

Maandag meldden de autoriteiten een nieuw dagrecord van 90.000 besmettingen. Het aantal sterfgevallen blijft wel onder controle, want de totale teller staat nu op 71.000 sterfgevallen. Tijdens de afgelopen week vielen er dagelijks gemiddeld 1.000 overlijdens te betreuren.

Strengste lockdown ter wereld

De Indiase regering blijft het moeilijk hebben om de situatie onder controle te hebben. In maart werd ze gedwongen tot de strengste lockdown ter wereld. Slechts vier uur na de speech van premier Modi werden de maatregelen van kracht en had de volledige bevolking van 1,3 miljard geen bewegingsvrijheid meer.

Vrijwel alle economische activiteit kwam nagenoeg volledig tot stilstand, inclusief een groot deel van de gezondheidszorg. In juni startte de regering wel met versoepelingen, maar een gefaseerde heropening kon de opmars van het virus niet tegenhouden. In het tweede kwartaal is de Indiase economie met een kwart gekrompen.

Lees ook: Coronacrisis in India gaat van kwaad naar erger

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20