India gaat faillissementen het komende jaar niet behandelen

De Indiase regering heeft gisteren een economische steunprogramma aangekondigd. Het Aziatische land gaat massaal privatiseren, en gaat het komende jaar geen faillissementsaanvragen meer behandelen. 

India gaat heel wat bedrijven het komende jaar niet toelaten om failliet te gaan. Het is een poging om te voorkomen dat ondernemingen massaal over de kop gaan door de Covid-19-pandemie. De strikte lockdown, die gisteren ook voor twee weken verlengd werd, heeft de economie van het groeiland zwaar toegetakeld. Export van goederen viel in april maar liefst 60 procent terug. 

De minister van Financiën Nirmala Sitharaman kondigde zondag in een televisiespeech een plan aan om de economische activiteit te reanimeren. De minimumdrempel om tot faillissementen over te gaan is drastisch verhoogd. Bedrijven moeten contracten van minstens 10 miljoen roepie (130.000 euro) niet meer nakomen. Voordien was dat slechts 100.000 roepies. 

Financiële markten onder druk

De financiële markt zal hierdoor onder zware druk komen te staan. Kredietverstrekkers zullen gedwongen worden tot lang aanslepende schuldherschikkingen, buiten het reguliere raamwerk van de faillissementen. Het kan ook de aanvoer van vers krediet vertragen, wat nochtans cruciaal is om de knoert van een recessie die eraan komt om te keren. 

‘De maatregelen zullen kleine zelfstandigen helpen die bankroet aan het gaan waren’, liet Sitharaman weten in de Indiase pers. 

Waarnemers verwachtten dat bedrijven massaal over de kop zouden gaan als er geen actie werd ondernomen. De virusuitbraak raakt ondernemingen in de derde grootste economie van Azië zeer hard. India leeft sinds 25 maart onder een strenge lockdown. Zakenbank Goldman Sachs verwacht dat de Indiase economie in het tweede kwartaal een ongeziene 45 procent zal krimpen. 

Verder kondigde de Indiase minister van Financiën een tewerkstellingsprogramma ter waarde van 400 miljard roepie (5 miljard euro) aan voor de plattelandsbevolking. Daar leeft nu een verpauperde massa die normaal ging werken in de steden. De overheid lanceerde ook een campagne om private investeringen in overheidsbedrijven aan te moedigen. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20