Index voor VBO en Voka hét strijdpunt van komende jaren, socialisten antwoorden nu al: “Njet”

Zowel het VBO als Voka zwaaien met het nieuwe rapport van de Nationale Bank (NBB), dat projecteert dat door de aanhoudende hoge inflatie én de automatische indexering van de lonen, er 10 procent loonlast bijkomt voor de bedrijven op 2 jaar. In 2024 zou dat nog eens 3 procent erbij zijn. Meteen willen ze ‘creatieve oplossingen’ en vooral: het debat openen over die automatische index.

  • Dat botst op veto’s van de vakbonden, maar ook van de socialisten binnen de regering. “Als het leven duurder wordt, moeten de lonen omhoog”, zo doet Conner Rousseau (Vooruit) vanmorgen de deur dicht. “De index is de beste bescherming voor de koopkracht van de mensen”, zo zegt hij.
  • “Vooruit in een regering, dat is kiezen voor bescherming, voor koopkracht, voor de index.” Het klinkt een klein beetje atypisch voor de jonge, hippe voorzitter van Vooruit. Diens actief bv-schap zet bij momenten zijn politieke activiteiten wat in de schaduw.
  • Maar tegelijk is het de Vlaamse socialisten menens: de analyse over de goede peilingen die men daar maakt is relatief simpel. Het draait vandaag de dag rond de portefeuille van de mensen, rond de zware facturen van energie. En dan raken aan de index, is veel te ver.
  • Toch is het maar de vraag of de discussie op termijn wel te vermijden valt. Want België is uiteraard niet alleen in de EU. Maar we zijn samen met Malta en Luxemburg wel de enige EU-landen waar er zo’n automatische indexering van de lonen is.
  • In buurlanden als Frankrijk, Nederland en vooral Duitsland moeten de lonen telkens via onderhandelingen verhoogd worden: daar moeten de vakbonden dus actief vechten tegen koopkrachtdaling door de inflatie.
  • En verschillende onderhandelingen in Duitsland wijzen er recent op dat men niet bereid is zo ver te gaan als 10 procent die bij ons geraamd wordt: vorige week nog maakte men een grote deal bij de Duitse Postbank. Daar gaan de lonen tot 2023 met 5,2 procent stijgen, of 2 procent dit jaar en ongeveer 3 procent volgend jaar: cijfers die op de helft liggen van wat men in België zou doen.
  • Binnen de regering ligt het dossier van een indexsprong of andere aanpassingen ook niet op tafel: de liberalen geven voorlopig geen krimp, op de sirenenzang van de werkgevers. Binnen de Vivaldi-ploeg geldt de impliciete afspraak dat over de wet van ’96 niet gepraat wordt (een erfenis van de regering-Michel die de liberalen veilig stelden bij het schrijven van het regeerakkoord) en er over de index ook niets gezegd wordt.
  • De vraag is hoe lang die ‘vrede’ tussen blauw en rood houdbaar blijft, als de inflatie komend jaar effectief zo hoog blijft dat de ene overschrijding van de spilindex na de andere volgt, en de Belgische lonen verder de hoogte in blijven gaan.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20