InBev houdt bier kunstmatig duur op Belgische markt

Anheuser-Busch InBev heeft zijn machtspositie op de Belgische markt volgens de Europese Commissie misbruikt. Het bedrijf zou sinds 2009 de invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden belemmerd hebben. Ze deden dat door de prijs van hun bier in België kunstmatig duur te houden.

AB InBev beperkt sinds 2009 de concurrentie door goedkopere invoer van zijn Jupiler- en Leffebier uit Nederland en Frankrijk naar België te belemmeren. Dat staat in een voorlopig oordeel van de Europese Commissie. De brouwer krijgt nu de kans op de bezwaren in te gaan.Jupiler en Leffe zijn goedkoper in onze buurlanden, omdat AB InBev daar moet afrekenen met scherper geprijsde concurrenten. Volgens de Europese Commissie voert AB InBev een bewuste strategie om te beletten dat supermarkten en groothandelaren zowel Jupiler als Leffe goedkoper inkopen in Nederland en Frankrijk en vervolgens zouden invoeren in België. Zo is in Nederland de Franstalige tekst van de blikjes gehaald en in Frankrijk de Nederlandstalige tekst, om te vermijden dat ze worden verkocht in respectievelijk Franstalig en Nederlandstalig België.

Margrethe

“Belgische consumenten hebben mogelijk meer moeten betalen voor hun favoriete bieren”, zegt EU-commissaris van mededinging Margrethe Vestager. De Deense is de vrouw die eerder al achter onder meer Facebook, Google en Apple ging. Met succes. AB InBev kwam in 2007 al in opspraak vanwege verboden prijsafspraken met Heineken, Grolsch en Bavaria. Die drie brouwers kregen miljoenenboetes, maar AB InBev ontsprong de dans door het kartel te verklikken. InBev laat in een reactie weten dat de verklaring van de commissie van vandaag een “procedurele stap is betreft in het vorig jaar juni gestarte onderzoek”. Het bedrijf zegt constructief mee te werken met de Europese Commissie en het navolgen van de regels “zeer serieus” te nemen. AB InBev vindt het niet gepast om nu meer commentaar te geven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20