Vele Duitse steden volledig volzet, ontvolking platteland zet zich door

In Duitsland blijft de ontvolking van landelijke regio’s zich voortzetten. Daarentegen kan in vele steden nog amper een woning worden gevonden. Dat blijkt uit een studie van vastgoedconsulent CBRE en marktonderzoeker Empirica.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat Duitsland eind vorig jaar bijna 603.000 leegstaande woningen en appartementen telde. Dat betekende een leegstand van ongeveer 2,8 procent.

Oost-Duitsland

Daarmee is voor de eerste keer in 13 jaar een stagnatie tegenover het jaar voordien opgetekend. Maar de kloof tussen de stad en de landelijke regio’s blijft toenemen.

In Frankfurt-am-Main en München is nauwelijks een onbewoond pand terug te vinden. De leegstand bedraagt er amper 0,2 procent, gevolgd door Freiburg (0,3 procent) en Münster en Darmstadt (0,4 procent). Pirmasens, in de deelstaat Rijnland-Palts, situeert zich aan het andere einde van het spectrum. In die stad is 9,3 procent van de woningen vacant.

Ook Chemnitz en Frankfurt-an-der-Oder, beide in de voormalige Duitse Democratische Republiek, laten met een score van 8,4 procent een hoge score optekenen. In Schwerin en Salzgitter ligt de leegstand ook boven de grens van 8 procent.

‘Over het algemeen ligt de leegstand in Oost-Duitsland, Berlijn uitgezonderd, bijna drie keer zo hoog als in de westelijke deelstaten,’ merken de onderzoekers op. ‘Een aantal Oost-Duitse regio’s, zoals Leipzig en het gebied rond de hoofdstad Berlijn, genieten bij potentiële bewoners echter wel een sterke interesse.’

Nieuwbouw

‘De voorbije jaren heeft Duitsland een sterke interne migratie gekend,’ aldus nog het rapport. ‘In vele landelijke gebieden is de uitstroom de voorbije zes jaar nog toegenomen. De aantrekkingskracht van de steden is daarentegen het jongste decennium nog toegenomen. Die tendens heeft zich de voorbije jaren trouwens ook naar de omliggende gebieden uitgebreid.

‘Tot voor enkele jaren konden grote groeiregio’s de druk op de woningmarkt nog enigszins verlichten door de leegstand te verminderen,’ voert het rapport nog aan. ‘Dat is nu voorbij. In vele steden blijkt die mogelijkheid volledig uitgeput.’

‘Er zijn geen reserves meer. Die steden hebben dringend behoefte aan nieuwbouw en betere verbindingen met de periferie. Anderzijds moeten de landelijke regio’s voor Duitse huishoudens aantrekkelijker worden gemaakt.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20