In San Francisco kost 81% van de woningen nu 1 miljoen dollar of meer

In de Verenigde Staten heeft 3,6 procent van het totale woningbestand een waarde van minstens 1 miljoen dollar, maar op een aantal locaties loopt dat percentage veel sterker op. De grootste concentratie dure woningen kan worden teruggevonden in San Francisco, waar inmiddels voor 81 procent van de woningen een aankoopprijs van minstens 1 miljoen dollar zou moeten worden betaald. Dat blijkt uit een rapport van het online vastgoedplatform Trulia.

Op de tweede plaats staat San Jose met een score 70 procent. De Bay Area eist zelfs de volledige top drie op, want op de derde plaats staat Oakland met 31 procent. Geen enkele andere locatie in de Verenigde Staten haalt een aandeel van meer dan 20 procent.

Technologie

“Het vastgoed in San Francisco heeft de voorbije jaren een opmerkelijke groei gekend,” aldus Trulia. “Zes jaar geleden, toen de Verenigde Staten zich nog altijd aan het herstellen waren van de gevolgen van de financiële crisis, had in de stad slecht 24 procent van de woningen een waarde van meer dan 1 miljoen dollar.”

“Het jaar daarop kon een cijfer van 34,7 procent worden gemeld. Sindsdien was er sprake van een verdere constante groei. Ook het voorbije jaar werd nog een stijging met 13,7 procent opgetekend.”

“Er zijn duidelijke redenen voor het hoge prijsniveau van het woningbestand in San Francisco,” benadrukt Trulia. “De regio trekt immers grote groepen welvarende technologie-specialisten aan. Die nieuwkomers moeten tegenover elkaar opbieden voor een beperkt aantal beschikbare adressen.”

In San Jose kon trouwens een gelijkaardige patroon worden opgetekend. Ook hier had zes jaar geleden slechts 21,7 procent van het volledige woningbestand een waarde van meer dan 1 miljoen dollar, om het daaropvolgende jaar al tot een niveau van 27,6 procent te zijn opgelopen. Met een uitbreiding van 14,2 procent voerde San Jose het voorbije jaar zelfs de nationale rangschikking aan.

Levensduurte

Uit onderzoek is echter nog gebleken dat Amerikanen minder interesse hebben in de aankoop van een eigen woning dan in het verleden. Uit cijfers van de National Association of Home Builders blijkt immers dat slechts 13 procent van de Amerikanen plannen koestert om binnen de volgende twaalf maanden een woning te kopen. Daarmee diende voor het derde kwartaal op rij een daling worden opgetekend.

Die terughoudendheid heeft mogelijk te maken met de oplopende prijzen van hypotheekleningen. Voor een lening van dertig jaar tegen een vaste rente moet in de Verenigde Staten inmiddels een intrestvoet van 4,94 procent worden betaald.

Voor de inwoners van San Francisco vormt de aankoop van een woning trouwens slechts een basis van een veel hogere kost voor het levensonderhoud. Het Economic Policy Institute noemt de stad in de Verenigde Staten dan ook het duurste metrogebied voor het onderhoud van een gezin.

Het noodzakelijke basisbudget voor een gezin met twee ouders en twee kinderen vereist in de stad 148.439 dollar per jaar. Het mediaaninkomen van een Amerikaans gezin bedraagt daarentegen 38.203 dollar.

Niet alleen de Bay Area, maar de hele staat Californië kent steden met een grote concentratie van dure woningen. Dat wordt een belangrijke reden genoemd waarom in een periode van tien jaar uit Californië netto één miljoen mensen zijn vertrokken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20