In nasleep van eerste ronde Franse presidentsverkiezingen vraagt Nieuw-Caledonië om een nieuwe stemming over zijn onafhankelijkheid van Frankrijk

Terwijl op het Franse vasteland de eerste ronde van de presidentsverkiezingen is afgelopen, roept een van de onafhankelijkheidsgezinde partijen in Nieuw-Caledonië op tot een nieuw referendum met betrekking tot de onafhankelijkheid van het Franse overzeese gebied, na de mislukking – en de bedenkelijke organisatie – van de eerste drie. De partij schermt deze keer met de groeiende Chinese invloed in de regio als argument voor de volksraadpleging.

Het derde en – theoretisch – laatste grote referendum over de onafhankelijkheid van Nieuw-Caledonië, een archipel in de Stille Oceaan die in 1853 door Frankrijk werd geannexeerd, werd in september gehouden. Toen heeft een nipte meerderheid (53 procent) van de bevolking “neen” gestemd. De volksraadpleging werd geboycot door pro-onafhankelijkheidspartijen, herinnert The Guardian zich. Zij zeiden toen dat het houden van een referendum tijdens een ernstige corona-uitbraak die de inheemse Kanak- en Pasifika-bevolking onevenredig hard trof, geen eerlijk resultaat zou opleveren.

Chinese inmenging

Charles Washetine, woordvoerder van de Palika-partij, roept nu op tot een vierde referendum. “Wij willen dat deze raadpleging wordt georganiseerd door de speciale VN-commissie voor dekolonisatie”, zei hij. “Dit is een uitzonderlijke kans voor Frankrijk om op een andere manier te dekoloniseren dan Algerije of de andere Afrikaanse kolonies. Dit is wat de wereld verwacht.”

De voorstander van onafhankelijkheid zette zijn argument kracht bij door te verwijzen naar de groeiende inmenging van China in de regio, terwijl Frankrijk een betrouwbare mogendheid in de Indo-Pacifische regio wil blijven. “Die Chinese aanwezigheid vormt een groot probleem”, aldus Washetine. “Als Frankrijk zijn economische en politieke invloed wil behouden, laten wij dan praten als twee soevereine naties en niet op deze unilaterale manier die de voortzetting is van de koloniale machtsverhoudingen.”

Economisch en geopolitiek belang

Volgens Washetine is het belang van Frankrijk in zijn voormalige kolonie zowel economisch als geopolitiek, aangezien Nieuw-Caledonië een belangrijk onderdeel vormt van de “Indo-Pacifische as”, een concept dat steeds meer naar voren wordt geschoven door president Emmanuel Macron. 93 procent van de exclusieve economische zone van Frankrijk bevindt zich in de Indische Oceaan en de Stille Oceaan.

De Palika-partij wil na de Franse presidentsverkiezingen de onderhandelingen starten over een vierde referendum. De pro-Franse partijen hebben deze oproep tot een nieuwe raadpleging echter verworpen.

(ns/mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20