In het Duitse Cottbus komt geen immigrant meer binnen

De Duitse stad Cottbus, gelegen in de deelstaat Brandenburg, neemt voorlopig geen nieuwe asielzoekers meer op. Dat heeft Karl-Heinz Schröter, minister van binnenlandse zaken van Brandenburg, bekendgemaakt.

De maatregel is een reactie op het toenemend geweld waarmee Cottbus, ongeveer 120 kilometer ten zuidoosten van Berlijn, de jongste tijd werd geconfronteerd. Rechtstreekse aanleiding voor de tussenkomst van Schröter was de eerdere arrestatie van twee Syrische tienerjongens die ervan werden een zestienjarige Duitse jongen met een mes in het gezicht verwond te hebben. Cottbus, een kleine universiteitsstad met ruim honderdduizend inwoners, heeft de voorbije drie jaar drieduizend asielzoekers opgenomen. De stad ligt in het voormalige Oost-Duitsland, niet ver van de grens met Polen. De bevolking wordt echter met moeilijke economische omstandigheden geconfronteerd. De sterke instroom van vluchtelingen heeft het verzet van de inwoners tegen immigranten sterk doen toenemen.

Extremisten

Cottbus vormt echter bovendien één van de sterkste centra van rechts extremisme van heel Duitsland. Volgens ramingen van de autoriteiten verbleven in de stad vorig jaar minstens 145 extreem-rechtse radicalen. Een groep neonazi’s zou op nieuwjaarsdag vluchtelingen hebben aangevallen. Tevens werden door een honderdtal gemaskerde neonazi’s protestmarsen tegen de immigranten gehouden in het centrum van de stad. Drie Syrische tieners zouden anderzijds aan een shoppingcenter in Cottbus een echtpaar hebben overvallen. Een van de daders werd, samen met zijn vader, de toegang tot het grondgebied van de stad ontzegd. Volgens minister Schröter zal de weigering van nieuwe asielzoekers alvast verscheidene maanden in voege blijven. Verder werden een aantal bijkomende veiligheidsmaatregelen aangekondigd. Daarbij zal ook de camerabewaking op risicolocaties in het stadscentrum worden versterkt. Ook de aanwezigheid van de politie in het straatbeeld – in uniform en in burgerkleding – zal worden versterkt. In de lokale scholen komen tevens tien nieuwe sociale werkers. Cottbus is niet de eerste Duitse stad die weigert nog langer asielzoekers op te nemen. Eerder al beslisten ook Salzgitter, Delmenhorst en Wilhelmshaven – drie steden in de deelstaat Niedersachsen – de instroom vluchtelingen te blokkeren. De betrokken stadsbesturen hadden aangegeven niet over voldoende capaciteit en middelen te beschikken om nieuwkomers op een degelijke manier te kunnen integreren. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20