In beslag genomen Russische jacht wordt geveild omdat eigenaar lening niet kan terugbetalen aan JPMorgan

Het in beslag genomen luxejacht van de Russische zakenman Dmitriy Poempjanskiy gaat dinsdag onder de hamer. Het vaartuig wordt geveild omdat de zakenman er niet in geslaagd is om een lening van de Amerikaanse bank JPMorgan terug te betalen.

Er is de afgelopen maanden al heel wat gezegd en geschreven over de Russische superjachten. De westerse regeringen hebben immers de luxevaartuigen van de personen die op de sanctielijst staan in het vizier genomen. Voor de eerste keer sinds de start van de oorlog in Oekraïne wordt er een Russisch jacht geveild, meldt het persagentschap Bloomberg.

Axioma

Het jacht, genaamd Axioma, werd in maart in Gibraltar in beslag genomen door de autoriteiten van het Britse grondgebied aan de ingang van de Middellandse Zee. Volgens de nieuwssite BBC is het schip 63 miljoen pond (74,35 miljoen euro) waard, hoewel verwacht wordt dat het onder die prijs zal worden verkocht.

Het jacht gaat onder de hamer omdat Poempjanskiy een lening van JPMorgan niet kan terugbetalen. De Amerikaanse bank trok daarom in juli naar de rechtbank. Die gaf de kredietgever de toelating om het vaartuig te veilen. Het gaat volgens Bloomberg om een lening ten belope van 20,5 miljoen euro.

Ruim 70 meter lang

De Axioma is 72,5 meter lang en beschikt over een zwembad, jacuzzi, spa, 3D-bioscoop, jetski’s en duikuitrusting. Hoewel eigendom van Poempjanskiy, was de boot – die oorspronkelijk Red Square heette toen hij in 2013 werd gebouwd – beschikbaar voor miljonairs om te huren voor maximaal 465.000 pond (549.000 euro) per week, plus onkosten.

Vraag is wat er met de opbrengst van de verkoop zal gebeuren. Sommige regeringen, waaronder die van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, hebben erop aangedrongen om de opbrengsten van in beslag genomen tegoeden te gebruiken om Oekraïense vluchtelingen te helpen. Naar verwachting zal het geld van de verkoop van de Axioma echter naar JPMorgan gaan.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20