In België geboren ‘klimaatontkenner’ nieuwe secretaris-generaal van de OESO

De in België geboren Australiër Mathias Cormann is vrijdag verkozen als nieuwe secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), ondanks hevige kritieken van milieuorganisaties.

De 50-jarige ex-minister van Financiën werd met een krappe meerderheid verkozen tijdens de vergadering van ambassadeurs van de 37 lidstaten. Hij haalde het van de Zweedse ex-Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström.

De stemming moet dinsdag nog formeel worden gevalideerd door de raad van de OESO. De nieuwe secretaris-generaal gaat vanaf juni aan de slag voor een mandaat van vijf jaar. Cormann is geboren in Eupen. In 1996 verhuisde hij naar Australië en sinds 2000 heeft hij het Australische staatsburgerschap. Hij was tussen 2013 en 2020 voor de conservatief-liberale partij minister van Financiën in Australië.

‘Vreselijk klimaatparcours’

Hij was geen favoriet voor om ‘de rijkelandenclub’ te leiden, omdat hij gezien wordt als een klimaatontkenner. De strijd tegen de klimaatopwarming is net een van de belangrijkste opdrachten wordt van de OESO. Verschillende milieuorganisaties drukten in een brief aan de OESO hun ‘ernstige ongerustheid’ uit over de kandidatuur van de Australiër. Greenpeace laakte zijn ‘vreselijke parcours’ inzake het klimaat toen hij minister was.

Volgens bronnen dicht bij de OESO was hij een goede kandidaat omdat de OESO zich verder wil openstellen naar Azië en ‘kon hij beloften doen op vlak van het milieu’. Cecilia Malmström kon dan weer niet voldoende stemmen achter zich krijgen omdat ze ’te liberale’ standpunten heeft over handel. Er waren in totaal tien kandidaten om de huidige OESO-baas Angel Gurría op te volgen. Die kondigde in juli vorig jaar aan dat hij zich niet opnieuw kandidaat stelde voor de functie. De vroegere Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken zal in totaal vijftien jaar aan het hoofd van de OESO hebben gestaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20