In 2019 kan u van 29 vakantiedagen 65 vrije dagen maken

Werknemers kunnen volgend jaar 65 vrije dagen krijgen indien ze die hun 29 vakantiedagen goed plannen.

Dat blijkt uit berekeningen van SD Worx en is te danken aan een voor werknemers gunstige kalender van 2019, waarbij slechts 1 van de 10 officiële feestdagen niet op een weekdag valt. Dat is de Belgische nationale feestdag die op zondag 21 juli valt. Dat betekent dus dat de werknemers optimaal van 9 van hun 10 vrije feestdagen zullen kunnen profiteren. De laatste keer dat dit is gebeurd was in 2014.

Uiteraard is wat medewerking van de collega’s en de werkgever nodig, want hoewel vakantie een recht is mag een werknemer zijn verlofdagen niet volledig vrij opnemen.

“In de praktijk moet de werkgever akkoord gaan. Je kan juridisch gezien geen periodes opeisen, want beide partijen moeten het eens raken. Daarnaast is er het praktische aspect. Een bedrijf kan onmogelijk iederéén vrij geven op een brugdag, tenzij de onderneming dan probleemloos de deuren kan sluiten”, zegt  expert arbeidsrecht Geert Vermeir van SD Worx, in Het Laatste Nieuws (€).

8 vakantiedagen rond Pasen en 1 mei goed voor 16 vrije dagen

Wie volgend jaar optimaal zijn vakantiedagen (dat zijn er gemiddeld 29) aan zijn 9 doordeweekse feestdagen koppelt, kan daar in principe 65 vrije dagen van maken. Dat zijn ruim 9 weken of bijna 2 volle maanden. Wie bijvoorbeeld 8 vakantiedagen opneemt in de periode van zaterdag 20 april tot en met zondag 4 mei, krijgt daarvoor ruim 16 vrije dagen in ruil, dankzij Paasmaandag, 1 mei en de omringende weekends. Ook rond de andere feestdagen valt op die manier heel wat winst te boeken.

Maar wat is de kostprijs voor de economie van een feestdag die doordeweeks valt? Tot gemiddeld 170 miljoen euro per dag

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20