Internationaal Monetair Fonds keurt financiering van 1,4 miljard dollar voor Oekraïne goed

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft voor Oekraïne een noodfonds van 1,4 miljard dollar goedgekeurd. Het geld moet helpen om de economische impact van de Russische invasie in dat land op te vangen.

Het IMF schiet Oekraïne te hulp om de economische klappen van de oorlog te incasseren. Het Monetair Fonds zal de Oekraïense overheid via het Rapid Financing Instrument (RFI) – een financieringsprogramma voor acute noodsituaties – een bedrag van 1,4 miljard dollar (1,27 miljard euro) betalen. Via het RFI kan het IMF aan hulpbehoevende landen financiële steun bieden, zonder dat hiervoor een concreet financieel programma moet zijn opgesteld.

“Grote en dringende financieringsbehoeten”

“De Russische militaire invasie in Oekraïne heeft een enorme humanitaire en economische crisis veroorzaakt”, zegt IMF-topvrouw Kristalina Georgieva. “Het tragische verlies van mensenlevens, de enorme vluchtelingenstromen en de immense vernietiging van infrastructuur en productiecapaciteit veroorzaken ernstig menselijk leed en zullen dit jaar tot een diepe recessie leiden.”

Daarom kampt Oekraïne volgens Georgieva met “grote en dringende” financieringsbehoeften, die volgens de voorzitster van het IMF nog “significant zullen kunnen toenemen” naarmate de oorlog verder gaat.

Verder loofde Georgieva de inspanningen die de Oekraïense regering leverde om de economische stabiliteit in het land te bewaren: “Administratieve- en kapitaalcontroles zijn ingevoerd om de beschikbaarheid van buitenlandse valuta te garanderen en de onzekerheid tegenover de wisselkoersen te stutten (…) Het fiscale beleid focust zich op prioritaire betalingen. Oekraïne blijft alle schuldverplichtingen nakomen.”

De financiering – die overeenkomt met 50 procent van de Oekraïense quota in het Internationaal Fonds – moet helpen om dringende betalingen als gevolg van de oorlog te voorzien en zal een “kritieke steun zijn op korte termijn, terwijl dit ook als katalysator kan dienen voor andere financiële partners”.

Wereldwijde financiële geldstromen

De steun van het IMF komt bovenop die van andere internationale financiële instellingen. Zo keurde de Wereldbank dinsdag een pakket van 723 miljoen dollar (666 miljoen euro) voor Oekraïne goed. De Europese Investeringsbank voorzag vorige week ook een financiering van 668 miljoen euro voor de Oekraïense overheid.

Het IMF maakte alvast duidelijk dat er grote inspanningen nodig zullen zijn om Oekraïne terug in het zadel te krijgen zodra de oorlog voorbij is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20