IMF: “De impact van de renteverhogingen op de inflatie zullen we pas volgend jaar voelen”

Centrale banken wereldwijd zijn volop de rente aan het verhogen om zo de inflatie te temperen. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zullen we daar pas volgend jaar de impact van voelen.

Door onder meer de opgelopen energieprijzen zit de inflatie in tal van landen al maandenlang in de lift. Zo kwam het Amerikaanse inflatiecijfer vorige maand bijvoorbeeld uit op 9,1 procent, het hoogste peil sinds 1981. Daarmee lijken de renteverhogingen van de Federal Reserve hun effect te missen.

De kerninflatie daalt

Er is ook een lichtpuntje: de Amerikaanse kerninflatie is sinds het piekniveau in april aan het dalen. Tussen toen en nu is dat cijfer gezakt van 6,5 naar 5,9 procent. Hoe dan ook sluiten economen niet uit dat de Federal Reserve deze maand nog een versnelling hoger schakelt en uitpakt met een verhoging met 100 basispunten. De Fed streeft immers naar een inflatie van gemiddeld 2 procent.

Volgens Kristalina Georgieva, managing director van het IMF, zullen we pas volgend jaar het effect van de renteverhogingen voelen. “Grondstoffenprijzen, zoals olie, zijn de afgelopen maanden weliswaar afgevlakt en beginnen te dalen, maar dat gebeurt eerder uit de vrees voor een recessie. De prijsdalingen zijn niet zozeer het gevolg van de renteverhogingen van de centrale banken”, merkt ze op in een reactie tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

Ze is er dan ook van overtuigd dat de centrale banken de inflatie nog niet onder controle hebben. “Als ze daar niet in slagen, zullen de inkomens worden uitgehold, hetgeen het hardst zal aankomen in de armste delen van de wereld”, waarschuwt ze.

Inflatie onder controle krijgen

Ze benadrukt dat de banken hun best doen om de inflatie te temperen. “Dat is een prioriteit”, klinkt het. “Ze moeten blijven doorgaan tot het duidelijk is dat de inflatieverwachtingen stevig verankerd blijven.”

In de Fed-notulen van de jongste vergadering staat te lezen dat de bestuursleden van de Federal Reserve koste wat het kost de inflatie onder controle willen krijgen. Jerome Powell, voorzitter van de Fed, blijft er overigens van overtuigd dat de Amerikaanse economie is opgewassen tegen een opeenvolging van renteverhogingen.

Sommige experts, waaronder Ken Rogoff, de voormalige hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), stellen zich vragen bij de forse renteverhogingen van de Federal Reserve. “Ik denk niet dat de Fed de inflatie kan inperken zonder de Verenigde Staten (VS) in een recessie te storten”, zei hij onlangs. Volgens hem is het beter om de inflatie enkele jaren hoog te houden dan de weg van een economische krimp in te slaan.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat deze maand voor de eerste keer in elf jaar de rente naar boven bijstellen. Het is nog niet duidelijk of er een verhoging met 25 of 50 basispunten komt. Het meest recente inflatiecijfer zet Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, hoe dan ook onder druk om voor de forsere verhoging te kiezen. De inflatie in de eurozone bedroeg vorige maand 8,6 procent, een recordniveau.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20