Ikea wil 3 miljard klanten tegen 2025

Tegen het midden van volgend decennium wil de Zweedse meubelketen Ikea zijn wereldwijd klantenbestand tot drie miljard personen uitbouwen. Daarvoor zal de keten een aantal nieuwe landen aan zijn portfolio toevoegen. Dat Torbjorn Loof, chief executive van Ikea, gezegd ter gelegenheid van de voorstelling van de jaarcijfers van de Zweedse groep.

Ikea realiseerde het voorbije boekjaar een omzet van 38,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4,5 procent tegenover het jaar voordien. Die groei was naar eigen zeggen vooral te danken aan een sterke prestatie in nieuwe markten zoals India en Letland, de opening van negentien winkels en het succes van productinnovaties.

Onder meer wordt erop gewezen dat Ikea in India het voorbije jaar duizend producten tegen een prijs van minder dan 200 roepie – 2,3 euro – te koop heeft aangeboden. Die actie bleek naar eigen zeggen op een grote bijval bij het Indiase publiek te kunnen rekenen.

Nieuwe markten

Ikea maakte bekend dat franchise-nemer Falabella filialen van de meubelketen zal openen in Chili, Colombia en Peru. Er zouden ook plannen zijn voor vestigingen in Mexico, Estland, Oekraïne, Puerto Rico, Oman, Luxemburg, Macau en de Filipijnen.

De nieuwe markten moeten het Zweedse concern helpen zijn positie op de wereldwijde meubelmarkt verder te versterken. Op dit ogenblik beschikt Ikea over een netwerk van 422 winkels in meer dan vijftig landen.

Ikea zegt verder aan een zakelijke herstructurering te werken, waardoor een grotere focus wordt gericht op opkomende markten en online shopping. Daarnaast heeft de keten ook een aantal nieuwe winkelformules uitgetest.

Daarbij werd vooral gekeken naar stadscentra, waar gewerkt wordt met kleinere filialen. Daar kan de klant voor advies terecht of kunnen online bestellingen worden opgehaald. Deze stadswinkels vormen een scherp contrast met de eerdere strategie van de groep, waarbij filialen steeds werden ingeplant langs drukke invalswegen naar grote agglomeraties.

Autoloos

Torbjorn Loof stelde te erkennen dat de winkels van Ikea niet altijd gemakkelijk te bereiken zijn. Bij de jonge stadsbevolking heeft de auto – vaak nodig om zich naar een winkel aan de stadsrand te kunnen begeven – immers gevoelig aan populariteit verloren.

Onder meer met de introductie van compacte stadswinkels hoopt de keten optimaal aan de behoeftes van deze klantengroep tegemoet te kunnen komen.

In België realiseerde Ikea het voorbije jaar een omzet van 913 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Begin dit jaar overleed Ingvar Kamprad, de oprichter van de Zweedse keten. Kamprad werd 91 jaar. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20