IKEA rondt verkoop Russische fabriek af aan lokaal bedrijf

De Zweedse meubelgigant IKEA heeft bekendgemaakt zijn fabriek in de Russische stad Novgorod te hebben verkocht aan het lokale bedrijf Invest Plus.

Waarom is dit belangrijk?

Als reactie op de Russische agressie in Oekraïne hebben westerse bedrijven het land massaal de rug toegekeerd. Veel bedrijven, waaronder IKEA, willen namelijk niet - direct of indirect - de oorlogsmachine van het Kremlin sponsoren.

De essentie: Kort na de Russische invasie van Oekraïne is IKEA gestopt met alle verkoop- en productie-activiteiten in Rusland. De meubelgigant heeft afgelopen zomer wel nog online voor een korte periode de verkoop hervat en een deel van het bedrijf exploiteert nog steeds 14 winkelcentra onder het merk MEGA in Rusland.

  • Het Zweedse bedrijf maakte bekend zijn lokale fabriek in Novgorod, Rusland te hebben verkocht aan het Russische Invest Plus.
  • “Het verkoopproces verliep gestructureerd en stapsgewijs, waardoor we een nieuwe eigenaar konden vinden met een sterk plan en het vermogen om de fabriek te ontwikkelen”, vertelde merkeigenaar Inter IKEA Group aan persbureau Reuters.
  • De betrokken partijen maakten het bedrag van de deal en de voorwaarden ervan niet bekend.
  • Vadim Osipov, CEO van Invest Plus, zei in een verklaring dat hij alle betrokken partijen bedankte: IKEA, Russische en Zweedse toezichthouders en het Russische ministerie van Industrie en Handel. “Ons doel is om de zeer populaire en hoogwaardige productie van de Novgorod-fabriek zo snel mogelijk terug te brengen op de Russische meubelmarkt”, aldus Osipov.
  • De fabriek in Novgorod was de grootste van IKEA’s voormalige productie-eenheden in Rusland, aldus Invest Plus, en kon meer dan 7 miljoen kasten en keukenmeubelen per jaar produceren.
    • Het bedrijf zegt het merendeel van het personeel van de fabriek te behouden en stelt dat het de werkgelegenheid voor minstens een jaar zou garanderen. Het verwacht in de komende twee tot drie maanden de volledige productie te hervatten.

Parallelle invoer

  • Het afgelopen jaar zijn honderden wereldmerken Rusland uitgevlucht als reactie op de invasie van Oekraïne. Hierdoor zijn consumenten gedwongen om om alternatieven te vinden voor vanalles, van smartphones tot auto’s.
  • Om Russen alsnog in hun behoeften te blijven voorzien heeft Moskou een speciaal systeem van “parallelle invoer” geïntroduceerd. Met het systeem kopen niet-Russische tussenpersonen goederen lokaal op, waarna ze deze verkopen aan Russische detailhandelaren.

(evb)

Meer