Ik wil geld lenen met borgstelling

Borgstelling, iemand die instaat voor jou als je je lening niet meer kan afbetalen. Het is zowel een zekerheid voor jou als voor de bank. Het klinkt zo simpel, gewoon een naam opschrijven en klaar. Maar vooraleer je iemand aanwijst als jouw mogelijke reddende engel, informeer je je best goed over wat het allemaal inhoudt. 

De borgsteller 

Je denkt misschien bij het horen van ‘borgstelling’ direct aan een familielid of vriend die jou uit de brand zal helpen, maar dat is niet per se nodig. Het is voldoende dat de bank ziet dat de mogelijke borgsteller in staat is de lening te betalen en juridische en intellectuele bekwaamheid heeft. Het is dan ook belangrijk voor de borgsteller om te weten wat je financiële situatie is.

Als jullie beiden akkoord zijn met de borgstelling, kunnen jullie overgaan naar de volgende stap. De borgsteller zal het contract moeten lezen en ondertekenen. Het contract loopt even lang als de looptijd van de lening. Als de lening van onbepaalde duur is, mag het contract niet langer duren dan vijf jaar.

Wanneer komt er een borgsteller aan te pas? 

De borgsteller moet sowieso eerst goed geïnformeerd worden. Zo krijgt hij op voorhand een exemplaar van de kredietovereenkomsten en moet hij een jaarlijkse herinnering krijgen. Maar wanneer moet een borgsteller nu echt in actie schieten?

Een borgsteller kan worden ingeschakeld in de volgende drie gevallen:

  • Je hebt al twee keer een betaling gemist
  • Je staat 20 procent van het geleende bedrag achter op de aflossingen
  • Je hebt de laatste aflossing niet betaald

Maar wanneer weet de borgsteller dat hij/zij zal moeten invallen? Eerst zal jij, als kredietnemer, een aangetekende brief krijgen van de bank. Wanneer jij binnen een maand niet gereageerd hebt op deze brief zal de borgsteller worden aangesproken.

Soorten borgstelling 

Specifieke rechten hangen af van de soort borgstelling, in totaal heb je er vijf:

  • Gewone borgstelling: de bank wendt zich tot de borgsteller als de ontlener niet meer kan terugbetalen
  • Hypothecaire borgstelling: de borgsteller verleent een hypotheek op hun huis
  • Ondeelbare borgstelling: verschillende mensen staan borg, de bank kan aan een borgsteller het volledige bedrag van de lening vragen
  • Hoofdelijke borgstelling: De bank kan de terugbetaling zowel van de ontlener als van de borgsteller eisen, zonder dat de bank moet aantonen dat de ontlener de schulden niet kan afbetalen
  • Beperkte borgstelling: het bedrag of de duur is beperkt

Verder verschillen de voorwaarden van bank tot bank. Ga dus zeker langs bij verschillende filialen of begin een zoektocht online. Geef ook de borgsteller voldoende tijd om na te denken, deze beslissing neem je niet op vijf minuten. Borgstellers zien het namelijk vaak als een goede manier om iemand te helpen. Maar het kan wel een grote financiële impact hebben. Zo kunnen de schulden oplopen en kan de kredietwaardigheid bij het aangaan van een lening verkleinen. Goed overleg is in dit geval dus zeer belangrijk!

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20